Negocierile pentru privatizarea Chimcomplex s-ar putea încheia pînă pe 25 aprilie
• susține George Musliu, secretar de stat la APAPS
Geoge Musliu, secretar de stat în ministerul Privatizării, s-a întîlnit sîmbătă, 3 august, la Onești, cu directorii noilor societăți comerciale de pe Platforma Petrochimcă Borzești: Chimcomplex, Rafo și Carom. Deși își anunțase vizita și Ovidiu Mușetescu, ministrul Autorității pentru Privatizare (APAPS), acesta a fost reprezentat de adjunctul său, George Musliu. De loc din Onești, secretarul de stat al APAPS este considerat de directorii oneșteni ca unul dintre cei care sprijină întreprinderile din zonă. Sprijin de care societățile oneștene, mai ales Carom și Chimcomplex, au nevoie acum. George Musliu a declarat că își va oferi sprijinul îndeosebi în procesul de privatizare al celor două mari întreprinderi. Mai mult, el a afirmat că, împreună cu directorul general al Chimcomplex, Virgiliu Băncilă, va interveni pentru rezolvarea crizei energiei electrice. Societatea Chimcomplex a fost debranșată de Electrica SA Bacău în urma cu o săptămînă din cauza datoriilor. Totodată, George Musliu a avut întîlniri șu cu liderii sindicali de la Chimcomplex, Rafo și Carom. Musliu a fost însoțit, la Onești, de Marin Marin, reprezentantul APAPS în județul Bacău.
– Domnule secretar de stat, cum de v-ați hotărît să vizitați Platforma Petrochimică Onești?
– Am vrut, în mod deosebit, să vin la Chimcomplex, pentru că această societate este prevăzută în programul de privatizare. În acest moment sînt în curs de desfășurare negocierile cu doi ofertanți (frații Cristescu din Timișoara și Ștefan Vuza din Cluj-Napoca – n.r). Trebuie să ținem cont că AVAB are o creanță aici pe care va trebui să o convertim în acțiuni și în acest caz vom negocia la vînzare pachetul de acțiuni al APAPS și ceea ce rezultă din conversia în acțiuni a creanțelor AVAB. De asemenea, am vrut să avem o discuție din care să reiasă foarte clar care sînt problemele cu care se confruntă Chimcomplex în momentul de față.
Ce probleme ați identificat, în mod special?
Am în vedere datoriile către bugetul de stat și stagnarea producției pe fondul unei acumulări de produs finit. Dar, din cîte am înțeles, sînt foarte aproape ca execuție două contracte care vor menține societatea pe trend-ul pozitiv pe care este de două luni, de cînd lucrează din nou pe profit. De asemenea, vrem să avem o discuție și cu liderii de sindicat. Privatizarea este un moment cu totul deosebit în viața societății și este firesc să apară semne de întrebare. Am vrut să lămurim care sînt acestea și că ne pregătim pentru etapa finală care va fi semnarea contractului de privatizare.
Finalizarea privatizării Chimcomplex părea, la un momend dat, certă, după care informațiile venite dinspre APAPS au început să fie din ce în ce mai vagi. Este vorba despre blocarea negocierilor cu posibilii investitori?
Pînă în momentul de față, au fost zece runde de negocieri, probabil că vor mai urma cîteva dar îmi este foarte greu să vă spun cîte, pentru că, în negocieri, vă dați seama, fiecarte parte încearcă să-și adjudece cît mai multe din punctele de pe agenda de discuții. Este greu să anticipez care va fi momentul finalizării negocierilor. Personalul, sper să se întîmple înainte de 25 septembrie, pentru că atunci expiră termenul și, dacă nu se ajunge la o înțelegere cu unul dintre cei doi ofertanți pentru semnarea contractului, va trebui să facem un nou anunț pentru privatizarea Chimcomplex. Negocierile nu stagnează dar, repet, îmi estre foarte greu să anticipez. Vă dau un singur exemplu. Pentru privatizarea societății Electroputere Craiova am început negocierile în luna decembrie și, iată, că, după opt luni, acestea încă nu s-au finalizat.
Un alt subiect pentru Chimcomplex, pe lîngă privatizare, este debranșarea de la energie electrică pentru neplata datoriilor.Cum se se implică APAPS în rezolvarea acestei crize?
Din punct de vedere al APAPS este vorba strict de atitudine față de consumator, care, la rîndul lui, are obligația să-și plătească datoriile.
Problema Chimcomplex este de fapt problema mai multor societăți din portofoliul APAPS. Aceste sume ce trebuie plătite către Electrica includ majorări și penalități. De exemplu, la COS Tîrgoviște, din peste 1.000 de miliarde datorie către Electrica, doar 250 de miliarde reprezintă datorie propriu-zis, restul sînt majorări, penalități, majorări la penalități… Este foarte greu pentru o societate, în condițiile economiei de piață actuale, extrem de agresivă și concurențială, să suporte recuperarea acestor restanțe din costuri și să rămînă cu o marjă de profit. În ce privește Chimcomplex, putem spune că în tot răul este și un bine. Chiar dacă energia electrică nu era întreruptă, Chimcomplex oprea producția. Societatea abia a început să se relanseze, se pune problema rezolvării crizei energiei electrice. În acest sens am avut o discuție cu domnul Virgil Băncilă, directorul general al Chimcomplex, și în zilele următoare vom vedea cum putem debloca această situație pentru ca societatea să reintre într-un ritm de activitate normal.
Societatea Carom încă nu a fost lansată, oficial, la privatizare dar despre acest subiect se discută cu insistență. Este posibil ca fabrica de cauciuc oneșteană să fie vîndută pînă la sfîrșitul anului?
Sincer, eu unul îmi doresc ca societatea Carom să se privatizeze în acest an, pentru că altă soluție pentru revigorarea firmei nu există. Eu, personal, cred în privatizarea și în succesul societăților privatizate. În ceea ce privește termenul, îmi este foarte greu să anticipez, pentru că aici este vorba despre voința bilaterală a părților care, în primul rînd, trebuie să se decidă să se așeze la masa negocierilor. Pe de altă parte, Carom este o întreprindere cu o anumită rezonanță în economia românească, cu o tradiție deosebită, dar și cu o problematică socială aparte, precum și cu unele probleme legate de conjunctura actuală. De aici, apar particularitățile negocierilor, care sperăm să înceapă cît mai curînd. ( Cristian BIBIRE)
Lasă un răspuns