• conducerea DGPC recunoaște că procurarea încălțămintei pentru copiii orfani nu e o problemă tocmai ușoară • în ceea ce privește îmbrăcămintea, salvarea vine de la ONG-uri • sumele alocate de stat pentru cazarmament au rămas neschimbate de opt ani • hrana pare a fi singurul capitol la care nu sînt probleme din punct de vedere al calității
Un adolescent cheltuie într-un an, în mod obișnuit, patru-cinci milioane de lei pentru a-și procura strictul necesar în ceea ce privește îmbrăcămintea. Orfanii băcăuani de 14 – 18 ani trebuie, însă, să se mulțumească, într-un an, cu doar 983.000 de lei, cît este alocația pe care o dă statul pentru îmbrăcămintea unui adolescent fără familie. Mai mult, aceasta scade pînă la 700.000 de lei pe an în cazul bebelușilor. Sorin Bîrlădeanu, director adjunct al Direcției Generale pentru Protecția Copilului (DGPC), recunoaște că, în ceea ce privește îmbrăcămintea copiilor aflați în grija instituției pe care o conduce, salvarea vine de la organizațiile neguvernamentale. „Sumele date de stat sînt, evident, extrem de mici. Ne descurcăm, însă, cu donațiile făcute de diferite organizații neguvernamentale. Fără falsă modestie, sînt situații în care un copil dintr-un centru are haine mai bune decît unii colegi de clasă, care au familie”, ne-a declarat directorul adjunct Bîrlădeanu. Pe de altă parte, acesta admite faptul că, în cazul copiilor cu handicap, problemele sînt ceva mai mari. „Din păcate, aceștia nu știu să păstreze o haină și nu ai ce să le faci. De exemplu, eu am văzut cînd un copil de la Complexul de servicii comunitare nr. 8 a primit un halat nou-nouț și, după numai o oră, a venit plin de vopsea din cap pînă în picioare”, a mai spus adjunctul DGPC.
Marea problemă a orfanilor băcăuani a fost, este și, probabil, va rămîne încălțămintea. Scumpă și, uneori, de proastă calitate, procurarea acesteia dă destule bătăi de cap conducerii DGPC. „Din acest punct de vedere, probleme vor fi întotdeauna. Numai o preche de ghete mai bune costă peste un milion de lei. Băieții, dar nu numai, preferă în special adidașii, care, folosiți și la fotbal, se rup foarte repede”, a explicat directorul adjunct Sorin Bîrlădeanu. Interesant este, însă, faptul că cei de la Protecția Copilului nu ar fi putut da mai multe haine copiilor, chiar dacă magaziile sînt pline. Și asta pentru simplul fapt că legea nu le permite acest lucru. „Legea nu ne dă voie să cheltuim pe haine decît 983.000 de lei, sumă care nu poate fi depășită”, a adăugat adjunctul DGPC.
Singurul capitol de care orfanii par a nu avea motive să se plîngă este mîncarea. Alocația zilnică de hrană este de 49.000 de lei și, chiar dacă pentru unii poate părea mică, aceasta ajunge pentru a pregăti o masă cum trebuie orfanilor. „Banii ajung fără probleme, mai ales că, atunci cînd se gătește pentru mai mulți copii deodată, altfel poți gestiona fondurile. Din acest punct de vedere e mai greu în cazul copiilor care stau în apartamente, dar asta nu înseamnă că aceștia nu mănîncă la fel de bine ca ceilalți”, spune directorul adjunct Sorin Bîrlădeanu. O situație oarecum paradoxală, în condițiile în care Protecția Copilului a avut, nu de puține ori, datorii de milioane către furnizorii de alimente și nu numai. Din fericire pentru copii însă, societățile în cauză s-au dovedit foarte înțelegătoare. Pentru a ne convinge de spusele directorului adjunct Bîrlădeanu, am vrut să stăm de vorbă și cu cîțiva copii dintr-un centru de plasament, dar aceștia ne-au refuzat politicos. Blugii noi și gecile moderne cu care erau îmbrăcați păreaun însă, a confirma din plin punctul de vedere al conducerii DGPC.
Statul se trezește în al 12 lea ceas
Întîmplător sau nu, Parlamentul a decis ca, de la 1 ianuarie 2004, cuantumul alocațiilor alocate pentru procurarea hainelor și celorlalte elemente de cazarmament pentru copiii orfani, inclusiv cei aflați în grija unui asistent maternal, să crească sensibil. Astfel, pentru un bebeluș de pînă la trei ani se vor da 2,7 milioane de lei, un copil cu vîrsta cuprinsă între 3 și 7 ani va beneficia de 3,775 de milioane de lei, în timp ce un elev de gimnaziu orfan va costa statul 4,632 de milioane de lei. În cazul adolescenților de 14 – 18 ani, alocația va fi 5,712 milioane de lei, pentru ca un tînăr de pînă la 26 de ani și mamele ocrotite într-un Centru Maternal să beneficieze de 6,393 de milioane de lei pe an. Cu alte cuvinte, sumele alocate pentru un copil cresc de cinci – șase ori, ceea ce, teoretic, nu e rău deloc. Rămîne, însă, de văzut în ce măsură Consiliile Județene sau cele locale în custodia cărora se află centrele de plasament vor fi de acord cu aceste sume, atît timp cît și în condițiile actuale Protecția Copilului a avut, mai ales la sfîrșit de an, probleme mari cu banii. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns