Evenimentele de la Valea Uzului, județul Bacău, sunt cercetate de Parchetul General, iar dosarul se află în lucru, a informat Ministerul Justiției, în urma unei solicitări RFI România, fără a oferi detalii suplimentare despre stadiul anchetei.
Soarta dosarului părea pecetluită după ce Parchetul de pe lângă Judecătoria Moinești a închis cazul. În urma unei contestații, judecătorii au stabilit că dosarul nu trebuie clasat și acesta a ajuns la Ministerul Public, „în urma declinării de competență între parchete”, după cum se arată în comunicarea transmisă RFI România.
Clasarea dosarului de către procurorul din Moinești a fost făcută în februarie anul trecut pe motiv că „afară cu ungurii din țară” este „o presupusă lozincă antimaghiară”, care nu se încadrează la infracțiunea de incitare la ură și discriminare. „Presupusa lozincă nu viza o categorie de persoane, ci o etnie”, își argumenta procurorul decizia de clasare a dosarului. Judecătoria Moinești a decis definitiv, în decembrie 2020, că dosarul nu trebuie clasat, în urma unei contestații a Asociației pentru Protecţia Drepturilor Minoritare „Mikó Imre”.
Potrivit extrasului deciziei Judecătoriei Moineşti, urmărirea penală trebuie continuată în privinţa infracţiunilor de distrugere, incitare la ură şi discriminare, precum şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.
Pe 6 iunie 2019, cimitirul de pe Valea Uzului, județul Bacău, a fost scena unor confruntări între români și maghiari, care și-au disputat în acel moment dreptul de a-și comemora eroii.
Unul dintre protagoniști evenimentelor de atunci a fost George Simion, actual copreședinte al partidului AUR, dar și liderii ALDE Bacău au făcut eforturi ca să încingă spiritele. În decembrie, Simion a dezmințit informația că ar putea să i se deschidă un dosar penal pentru incidentele de la Valea Uzului.
La finalul anului 2020, instanțele de judecată au decis că cimitirul de la Valea Uzului aparține comunei Sânmartin, nu orașului Dărmănești. De altfel, tot scandalul a pornit de la unele decizii cu scop electoral ale primarului localității, Constantin Toma, la acel moment în ALDE, după care s-a înscris în PNL.
Imré a zis
Istigare la URĂ si VIOLENTA. Pacat ca cei de la ALDE ( Avram, Cosa Maricica fost prefect si primarul Toma) au folosit oamenii pentru scopul lor electoral si nu din patriotism si DRAG DE TARA ROMÂNIA. Trebuie sa fie chemati la audieri si superiori politici si administrativ ai primarului Toma.
Politicul distruge aceasta tara. Ce jocuri politice facea fostul prefect Cosa Pitulicea „apolitic” ALDE la ordinul deputatului Avram si Tariceanu…….jegurilor!!!!!