• angajatorii vor trebui să ferească femeile însărcinate de riscurile din cîmpul muncii, să anunțe ITM că au în unitate femei gravide și să pună la dispoziția acestora spații speciale pentru alăptat și pauze corespunzătoare • patronii care nu vor avea grijă de gravide sau de mamele cu noi născuți riscă amenzi între 50 și 100 de milioane
Patronii băcăuani care nu vor proteja femeile însărcinate sau pe cele cu sugari vor face cunoștință cu rigorile legii. La sfîrșitul săptămînii trecute, executivul a aprobat un act normativ prin care trasează clar obligațiile familiale ce trebuie respectate de angajatori. „Ordonanța de Urgență completează cadrul legislativ cu măsuri specifice de protecție a sănătății salariatelor gravide și mamelor lăuze sau care alăptează. Actul se referă cu precădere la patronii care asigură locuri de muncă în medii susceptibile să prezinte risc specific de expunere la agenți, procedee și condiții de muncă periculoase”, ne-a declarat Dan Buftea, purtător de cuvînt la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău.
Patronii băcăuani care au angajate în incinta unităților femei gravide sau lăuze vor trebui să se comporte „cu mănuși” cu acestea, pentru a nu fi sancționați de ITM Bacău. Ei vor trebui să asigure salariatei posibilitatea de a merge la consultațiile medicale prenatale pe durata programului de lucru. „Această dispensă reprezintă un număr de ore libere plătite salariatei de către patron, pe durata programului normal de lucru, pentru efectuarea consultațiilor și examenelor prenatale”, ne-a mai spus purtătorul de cuvînt Buftea. Angajatorii băcăuani s-au resemnat cu ideea și chiar o apreciază, numai că își doresc aceeași atenție din partea statului și pentru ei. „Ca mamă și administrator de firmă știu ce înseamnă să crești un copil și sînt de acord cu aceste condiții care ni se cer. Dar pentru asta ar trebui să fim și noi ajutați mai mult, pentru că deocamdată nu s-a făcut mai nimic pentru întreprinzătorii mici și mijlocii. În măsura în care vom fi ajutați, vom sprijini și noi salariatele. Deocamdată nu le putem furniza decît perioada de concediu legal”, ne-a declarat Liliana Higiu, administratora salonului de înfrumusețare Floarea de Colț. Concediile prenatale au fost întotdeauna o problemă serioasă pentru salariatele care la un moment dat au dorit să aducă pe lume copii. Deși medicii specialiști le recomandau unora dintre gravide astfel de întreruperi ale activității, mulți dintre angajatori nu era de acord să-și plătească salariatele.”Concediul prenatal nu este un concediu medical, deci o femeie gravidă care lucrează într-un mediu stresant, multe ore pe zi, sau în mediu toxic ar trebui să-l ia obligatoriu. O parte dintre angajatori nu sînt înțelegători la acest capitol și o parte a gravidelor care au lucrat pe timpul sarcinii au avut probleme cu plata unor astfel de concedii. Pînă acum, de la vîrsta de 30 de săptămîni, sau cu 126 de zile înainte de data probabilă a nașterii, o gravidă avea dreptul la concediu prenatal. Faptul că de acum încolo va exista și un concediu de risc maternal vine în sprijinul femeilor care își doresc foarte mult un copil, dar a căror stare de sănătate ridică probleme. Sînt femei care sînt nevoite ca pe aproape toată perioada sarcinii să stea la pat și la care se impune întreruperea serviciului pe o perioadă mai lungă decît limita legală a concediilor medicale”, ne-a declarta medicul ginecolog Georgeta Huszar.
Patronii trebuie să asigure camere speciale de alăptat
În situația în care conducătorul unității nu poate schimba locul de muncă al salariatei care efectuează serviciu în condiții cu grad ridicat de risc pentru saracină, el este obligat de lege să-i acorde concediu și indemnizație de risc maternal. Concediul poate fi acordat în întregime sau fracționat, pe o perioada ce nu poate depași 120 de zile. Pe durata acestuia, salariata are dreptul la indemnizație de risc maternal, care se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat. Cuantumul ei este egal cu 75% din media drepturilor salariale realizate timp de zece luni anterioare solicitării, pentru care s-a achitat contribuția de asigurări sociale de stat. „În baza recomandării medicului de familie, salariata gravidă care nu poate îndeplini durata normală de muncă, datorită sănătății, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menținerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului”, a mai precizat Dan Buftea.
O altă noutate adusă de actul normativ este obligarea patronilor de a acorda salariatelor care alăptează două pauze pentru hrănirea bebelușului, de cîte o oră fiecare. În aceste pauze se include și timpul necesar deplasării dus întors de la locul în care se găsește copilul. Șefii de firme mai au ca alternativă și asigurarea în incinta unității a unor încăperi speciale pentru alăptat, autorizate sanitar. Totodat, aceste salariate vor fi scutite de munca de noapte, sau cu caracter insalubru.
Patronii vor avea obligația să anuțe la Inspecția Muncii cazurile de femei gravide din unitate. „În termen de zece zile lucrătoare de la data la care angajatorul a fost anunțat, în scris, de către o salariată, că este gravidă, a născut recent sau alăptează, acesta are obligația să înștiințeze medicul de medicina muncii, precum și instituția noastră. Noi și medicul vom verifica condițiile de muncă ale salariatei”, mai explică reprezentantul ITM Bacău.
O altă condiție impusă angajatorului este de a asigura confidențialitatea gravidității salariatei și nu va anunta alți angajați decît cu acordul scris al acesteia. Patronii care nu se vor conforma acestor prevederi și nu vor proteja mama și copilul în firmă vor risca amenzi între 50 și 100 de milioane de lei. (Cezara DUȚĂ, Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns