Sala de expoziții a Muzeului de Istorie din cadrul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău a fost gazda întâlnirii membrilor cenaclului literar „Octavian Voicu” unde, luni seara, s-a vorbit despre cărți și despre condiția scriitorului „de provincie” român. Cărțile în jurul cărora s-au țesut discuții au fost volumul de eseuri „Această lume nu e o concluzie”, al criticului nemțean Dan Iacob, și romanul autobiografic „Pecinginea”, al băcăuancei Mara Paraschiv.
De departe vedeta serii, romanul „Pecinginea” a avut parte de recenziile laudative ale poetului ieșean Emilian Marcu și ale criticului și istoricului literar Petre Isache, semnatarul prefaței din volum. „Acest roman memorialistic, roman-jurnal, roman-document, este doza atât de necesară de sinceritate, doză care îl face credibil, iar autorea nu se limitează doar a arăta racilele unui sistem dintr-o anumită perioadă, ci și faptul că fiecare perioadă istorică este trăită de oameni reali, de oameni adevărați, cu bune și cu rele”, a subliniat poetul Emilian Marcu în prezentarea sa.
În continuare, criticul Petre Isache a ținut să evidențieze că „nu este ușor deloc să transfigurezi contaminarea și manipularea unui neam întreg.
Romanul este plăcut la citit, fiind scris într-un stil direct, ne cuprinde pe fiecare dintre noi și ne obligă să gândim atât la propriul destin, cât și la destinul nostru, al tuturor”.
Concluzia este aceea că Mara Paraschiv, prin romanul „Pecinginea”, a pornit pe calea recunoașterii ca prozator reprezentativ al urbei bacoviene, alături de consacrații Petru Cimpoeșu, Doru Kalmuski sau Doru Ciucescu. (Liviu MAFTEI)
Lasă un răspuns