Tribunalul Bacău a decis pedepsele într-un dosar de evaziune fiscală instrumentat de DIICOT, în care au fost acuzate zeci de persoane și companii, unele din Bacău. Printre condamnați, se află și afaceristul băcăuan Laurențiu Ganea, fost consilier județean PD. Sentințele nu sunt definitive.
Laurențiu Ganea a fost arestat preventiv pentru 30 de zile în 2014, în dosarul în care era acuzat de constituire de grup infracțional organizat, complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, și spălare de bani, alături de alți oameni de afaceri.
Potrivit procurorilor DIICOT, membrii grupării, prin societăți comerciale interpuse și controlate de către aceștia, au efectuat achiziții intracomunitare de materii prime, cu scopul de a se sustrage de la plata TVA și a impozitului pe profit.
De asemenea, prin utilizarea unor circuite economice frauduloase, au mărit fictiv cuantumul cheltuielilor deductibile înregistrate, denaturând astfel baza impozabilă luată în calcul la stabilirea impozitului pe profit și diminuând cuantumul TVA de plată.
Totodată, pe circuitele evazioniste au fost identificate societăți comerciale cu sedii fictive, care nu figurează cu angajați și care ulterior au fost cesionate unor persoane cu situații financiare precare, din mediul rural.
Alături de Laurențiu Ganea, a stat în arest preventiv și Florentin Gorea, considerat creierul operațiunii.
Procesul a început în 2015 la Tribunalul Bacău, iar sentințele s-au dat în decembrie 2020. Inculpații au scăpat de acuzațiile de constituire a unui grup infracțional și spălare de bani, dar au primit pedepse grele pentru evaziune fiscală.
Afaceristul băcăuan Laurențiu Ganea a fost condamnat la 9 ani de închisoare, iar Florentin Gorea a primit 10 ani și 8 luni. Cei doi, alți inculpați și firma lui Ganea, Rom Gan Construct SRL, au de achitat în solidar peste 3,3 milioane de lei.
Dorel Nicula a fost condamnat la 8 ani de închisoare. Împreună cu Florentin Gorea, are de achitat în solidar peste 2,6 milioane de lei.
Gheorghe Dorle a primit tot 8 ani de închisoare și are de plătit statului, în solidar cu Gorea, peste 2,2 milioane de lei.
Teodora Secreată a fost condamnată la 9 ani de închisoare și la plata, în solidar cu Florentin Gorea, a sumei de 2,7 milioane de lei.
Ceilalți inculpați au primit câte 2-3 ani de închisoare cu suspendare și au de plătit sume importante la stat.
Sentințele nu sunt definitive, persoanele condamnate au făcut deja apel.
Evangelista Despot a zis
Foarte interesant. Poate ne povesteste Tudorita Lungu sau cine era pe vremuri sef de trib la PD cum de a ajuns la concluzia sa il puna pe acest ins pe listele de consilieri judeteni. Eu cred ca macar din punct de vedere moral, alaturi de aceasta sleahta de infractori, de talhari, vinovata este conducerea de atunci a PD-ului, pentru ca fie ca erau absolut prosti si nu stiau sa citeasca omul, promovandu-l astfel in ditamai functia, fie ca stiau ce face don consiliere si totusi, il impingeau in fata. Individul nu a furat de la nea Popescu din Parava, astia ne-au furat pe toti, pentru ca banul public este al tuturora. In America, asta lua puscarie pe viata, iar in China il impuscau si ii confiscau toata averea. Astia din grupul de evazionisti au neveste ? Femeile alea cum puteau sa doarma noaptea, stiind ca barbatul fura ca in codru ? Ele, saracele, doar ca s-au bucurat de „munca” sotului, de banii furati de la stat, sunt dragele de ele niste victime…
Flory a zis
A colaborat bine si cu PSD.
Mihai S. a zis
Fiecare sa plateasca dupa faptele sale.
Procesele dureaza prea mult, pedepsele sunt prea mici si prejudiciile se recupereaza greu.
Mi-as dori o justitie mai ferma, este si coruptie dar si multa comodidtate, ca de altfel la multe institutii bugetare.