• Dumitru Bontaș le-a cerut membrilor și oamenilor simpli să sune la partid, dacă simt că se încearcă în vreun fel fraudarea alegerilor interne • angajații Prefecturii, folosiți fără jenă în alegerile PSD • nimeni nu vrea să spună cîți bani s-au cheltuit pentru organizarea scrutinului de duminică • femeile și tinerii au locuri asigurate pe liste
Membrii Partidului Social Democrat (PSD) își vor desemna duminică, în urma alegerilor interne din partid, colegii care vor candida la toamnă, la alegerile generale, pentru Camera Deputaților și Senat. Nici bine n-au pornit alegerile, că ieri, la o conferință de presă, Dumitru Bontaș, președintele interimar al Organizației Județene a PSD Bacău, a vorbit de posibilitatea ca scrutinul să fie fraudat. „La nivelul organizației județene a PSD sînt asigurate toate condițiile pentru buna desfășurare a alegerilor. Am pus la dispoziție, la Biroul Electoral Județean, și două numere de telefon unde membrii de partid, cetățeni obișnuiți, reprezentanți ai ONG-urilor și dumneavoastră, presa, să semnaleze orice încercare de a frauda acest scrutin”, a afirmat Dumitru Bontaș. Întrebat dacă au descoperit indicii că unii oameni din interior au astfel de intenții, președintele Bontaș a spus că „am constatat și din presă că există suspiciuni că rezultatul va fi viciat. Pînă acum însă, nu cred că sînt probe sau persoane implicate în organizare care să procedeze astfel. Ar fi o lovitură pentru mine și colegii mei dacă s-ar întîmpla așa ceva. Însă nu excludem ca și după încheierea scrutinului cei care vor pierde să spună astfel de lucruri”, a afirmat Bontaș.
Intenția liderilor PSD de a minimaliza posibilitatea ca social-democrații să se fure între ei este contrazisă de însuși faptul că unii candidați au cerut să fie acceptați observatori din partea lor. Senatorul PSD Rodica Șelaru, de exemplu, a cerut la partid să-i fie acceptați cîțiva reprezentanți în secțiile de votare. Nu este exclus să vină însă și alți candidați cu aceeași solicitare.
În cazul în care se va descoperi că cineva a încercat măcar să fure, pesediștii spun că respectivul candidat va fi exclus din competiție și, în funcție de gravitatea faptei, se poate merge pînă la darea afară a respectivului din partid. Cert este că alegerile nu vor fi reluate.
Angajații din Prefectură, în slujba PSD
Alegerile din interiorul PSD vor fi supervizate de un Birou Electoral Județean (BEJ). Președintele acestuia este Gheorghe Hură, nimeni altul decît secretarul general al Prefecturii Bacău. Locțiitorul lui Hură a fost desemnat Constantin Chiriac, șeful Corpului de Control al Prefectului, iar printre ceilalți cinci membri se regăsește și Adrian Teodorescu, șeful Departamentului Juridic din cadrul Prefecturii. Cu alte cuvinte, angajații Prefecturii sînt folosiți fără jenă în activitățile PSD. Este o postură cel puțin imorală, chiar și dacă fac acest lucru în ziua lor liberă. Simțind probabil nefirescul situației, prefectul Radu Cătălin Mardare a intervenit în conferința de presă de ieri și a spus, înainte să-l întrebe ziariștii, că a apelat la serviciile secretarului Gheorghe Hură fiindcă acesta are experiența alegerilor trecute, iar PSD avea nevoie de sfatul unui profesionist.
Pesediștii țin secrete sumele cheltuite
L-am întrebat pe Dumitru Bontaș cîți bani a cheltuit PSD pentru organizarea alegerilor în județul nostru. Zîmbitor, el ne-a explicat că taman despre acest subiect a omis să-și întrebe colegii de partid. El a promis însă că luni, după aflarea rezultatelor, va fi în măsură să ne dea o cifră exactă. Atunci a intervenit subprefectul Gabriel Vlase, care a precizat că PSD a avut la dispoziție, în tot județul, aproximativ jumătate de miliard de lei, dar că, după știința lui, nu s-a cheltuit nici un sfert din sumă.
Femeile și tinerii au locurile asigurate
Vîlva făcută în jurul alegerilor interne din PSD nu se prea justifică, dacă ținem seama de faptul că, oricum, femeile și tinerii din partid vor prinde locuri eligibile pe liste, oricît de prost ar fi rezultatul înregistrat de ei. Reprezentanții PSD au explicat că pe listele finale pentru alegerile generale trebuie să se regăsească 30 la sută tineri și 25 % femei. Acest sistem îi dezavantajează însă pe seniori. Dumitru Bontaș a explicat și cum se va proceda. Seniorul cu cele mai multe voturi prinde primul loc de pe listă, apoi va fi trecută candidata cu cel mai bun procentaj, iar pe locul trei tînărul pesedist cu cele mai multe voturi, și tot așa. În atare situație s-ar putea întîmpla ca femei sau tineri cu voturi extrem de puține să ia locul unor membri cu experiență, care, deși au obținut sute de voturi, vor rămîne pe-afară. Pesediștii spun însă că și femeile, și tinerii vor avea procentaj bun, așa că nu iau în calcul eventuale nemulțumiri din această pricină.
Aleg pe cine vor, iese cine trebuie
Chiar și pesediștii au recunoscut că cele mai mari șanse de a prinde locuri eligibile pentru bătălia din toamnă le au, în județ, deputații Viorel Hrebenciuc și Dan Matei Agathon. Dumitru Bontaș a spus că și el crede că așa vor sta lucrurile, dar cei doi au și merite pentru a ajunge acolo. Însuși faptul că au trecut de Consiliul Național de Integritate Morală din PSD, spune Bontaș, va reprezenta o garanție pentru pesediști să-i voteze. Și Cătălin Mardare a admis că există suspiciuni că vor ieși aceleași figuri cunoscute, dar că el crede că votul va fi corect, iar în atare situație nu ar trebui să aibă nimeni nimic de reproșat.
Această concluzie a contrazis oarecum afirmația lui Dumitru Bontaș de la începutul conferinței de presă, cum că PSD încearcă, spre deosebire de alte partide, să aducă în fața electoratului oameni noi. Ideea era că celelalte formațiuni politice greșesc că nu promovează figuri noi. L-am întrebat pe Dumitru Bontaș ce se va întîmpla totuși dacă, în final, pe listele PSD vor rămîne tot oamenii vechi. El a ocolit însă răspunsul, vorbind de calitatea și realizările tuturor celor înscriși în cursa electorală.
Cum vor decurge alegerile
Scrutinul va debuta duminică dimineață la 8.00 și se va încheia seara, la ora 20.00. La sediul fiecărei organizații teritoriale a PSD va exista cîte o secție de votare. Vor fi, în total, aproximativ 96 de secții. În comune, social-democrații vor vota pe buletine obișnuite de vot. Singura excepție din mediul rural o reprezintă comuna Dofteana, unde se va vota electronic, la fel ca și în municipii și orașe. În orașele mai mari vor funcționa și cîte două sau trei secții de votare. Liderii PSD au mai afirmat că și în comunele mari, precum Podu Turcului sau Sascut, vor fi înființate secții în fiecare sat. Dumitru Bontaș a adăugat că, în cazul în care vor constata că votul electronic va îngreuna porcesul electoral, se va trece la modalitatea clasică de alegere. Precizăm că în cursa electorală au intrat 12 candidați PSD pentru Senat și alți 20 pentru Camera Deputaților. În caz că doi membri vor avea același număr de voturi se va trage la sorți în prezența candidaților. (Codruța VRABIE, Eduard ADAM)
Lasă un răspuns