• zilnic aproximativ 60 de băcăuani solicită consultații dermatologice pentru afecțiuni cutanate declanșate de alergii la diverși factori externi
La ușa cabinetelor dermatologice din policlinică se așează la rînd zilnic cîte 60 de băcăuani cu pielea acoperită de ciuperci, bășici și infecții. Specialiștii nu se arată surprinși de faptul că băcăuanii le solicită ajutorul mai des ca niciodată, pentru că vara este anotimpul în care afecțiunile pielii cresc simțitor. „În vara aceasta situația se repetă, dar nu se înregistrează o creștere alarmantă a cazurilor față de anii trecuți. La fiecare dintre cei doi medici care lucrează în cabinetul de policlinică se adresează zilnic, în medie, cîte 30 de pacienți, fără a-i mai pune la socoteală și pe cei care vin la consultație în secție. Întotdeauna vara este anotimpul predilect pentru afecțiuni acute ale pielii cum sînt piodermitele și infecțiile micotice și bacteriene, în limbaj obișnuit, ciupercile. Și alergiile apărute imediat după contactul cu substanțele iritante aflate în frunzele unor legume sînt frecvent întîlnite. Alergiile de acest gen apar numai în prezența soarelui. Cea mai frecventă este alergia la frunzele de păstîrnac”, ne-a declarat dr. Cristina Stănescu, șeful secției de Boli Dermato-Venerice a Spitalului de Urgență. De asemeneam, infecțiile cutanate provocate de căldură și transpirație, sau de înțepăturile unor insecte stau acum la loc de cinste în registrul de consultații al dermatologilor.
Tot vara este și anotimpul în care relațiile sexuale neprotejate în rîndul tinerilor plecați în vacanță la mare sau la munte sînt mult mai frecvente, iar riscul transmiterii afecțiunilor venerice este mai mare ca niciodată. Deși nu ascund că au făcut sex neprotejat, majoritatea tinerilor care ajung în cabinetul de consultații dermatologice nu sînt depistați cu boli venerice. „În ultima vreme, tinerii vin din proprie inițiativă la consultație, după ce au avut o relație sexuală neprotejată, lucru care nu se întîmpla pînă acum. Ei vor să fie siguri că sînt la adăpost de pericole”, a mai spus doctorița Stănescu. Deși se adresează și ei zilnic cabinetului de specialitate din policlinică, tinerii care se tem că s-au îmbolnăvit de sifilis sau alte boli venerice în urma unei relații pasagere sînt mult mai puțin numeroși decît pacienții pe care plantele, soarele, transpirația și insectele îi procopsesc cu afecțiuni acute ale pielii. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns