– agenții locali vor condiții de muncă mai bune și o mai bună colaborare cu partenerii lor
Ramona IONESCU
Conducerea Poliției Locale Bacău a recapitulat plusurile și munisurile înregistrate în anul 2012, a tras linie și vrea ca în anul 2013 să îndrepte capitolele la care nu a excelat. Relu Mardare, șeful Poliției Locale Bacău, și-a prezentat bilanțul activității pe anul 2012 în fața reprezentanților autorităților locale și împreună cu factorii decizionali au trasat o serie de priorități pentru anul în curs, activități și misiuni comune care să confere Bacăului mai multă siguranță. În vederea creșterii capacității instituționale, Relu Mardare și-a propus ca în anul 2013 să pună bazele unui nou sediu al Poliției Locale. „Având în vedere faptul că Poliția Locală a municipiului Bacău își desfășoară activitatea în trei locații cu adrese diferite, este necesar a se urgenta găsirea unei soluții pentru construirea unui nou sediu”, a declarat Relu Mardare, șeful Poliției Locale Bacău.
Parcul auto trebuie reînnoit
Șase mașini noi, cumpărate anul acesta, ar rezolva deficitul din parcul auto. Poliția Locală Bacău vrea să cumpere șase mașini de intervenție, echipament conform prevederilor Legii nr. 155/2010, dorindu-și totodată dotări necesare desfășurării în bune condiții a activităților de poliție. De asemenea, pe lista de propuneri se află și achiziționarea unei mașini speciale destinată ridicării și transportului autoturismelor parcate neregulamentar în oraș. În ceea ce privește mașinile abandonate sau fără stăpân, polițiștii locali spun că, în cursul anului 2012, s-a înregistrat o scădere importantă. „Din cele 53 de mașini depistate, două au fost ridicate de agenții locali, 17 au fost mutate de proprietari în urma somațiilor, iar pentru 34 de mașini rămase se lucrează la finalizarea documentelor în vederea ridicării de pe domeniul public”, a declarat Florin Podoleanu, purtător de cuvânt la Poliția Locală Bacău.
Fără alcool la serviciu
Poliția Locală Bacău nu este deficitară doar la capitolul mașini de intervenție, ci și la personal. În anul 2012, a fost desfăcut contractul de muncă la 12 angajați. „În organigramă sunt 175 de locuri de muncă, din care sunt ocupate doar 149. Ne confruntăm cu un deficit de personal de 15 la sută. Cu toate acestea, continuăm să fim exigenți, iar în situațiile în care angajații noștri greșesc, sancțiunile nu întârzie să apară. Se constituie o comisie disciplinară care analizează faptele, după care urmează o decizie pecuniară, iar sancțiunea poate să meargă până la excluderea acelei persoane”, a precizat Relu Mardare. În cursul anului 2012, au fost redactate decizii privind sancționarea disciplinară a cinci angajați. Trei persoane au primit sancțiuni cu diminuarea salariului cu cinci la sută pe două luni pentru refuzul de a fi testat cu aparatul etilotest, într-un caz s-a luat măsura diminuării salariului cu cinci la sută pe o lună pentru absențe nemotivate, iar un angajat a primit sancțiune cu mustrare pentru rezolvarea defectuoasă a lucrărilor primite.
Despre etnobotanice, numai de bine
Consumul de etnobotanice pare să fi fost eradicat în municipiul Bacău odată cu închiderea „magazinelor de vise”. Lupta continuă cu vânzătorii de etnobotanice s-a stins brusc, fără prea mare scandal, iar lucrurile păreau că s-au liniștit pentru o vreme. Aparent, vânzătorii de etnobotanice au renunțat în fața amenzilor mari și au cedat presiunilor, însă afacerea nu s-a stins, ci a devenit mai puțin vizibilă. O recunoaște chiar șeful Poliției Locale Bacău. „Consumul nu a fost eradicat și diminuat substanțial. Singura diferență este că Poliția Locală nu mai are pârghiile necesare pentru a interveni. Mai nou, consumul de etnobotanice este o infracțiune, iar afacerile cu substanțe interzise sunt de competența DIICOT”, a spus Mardare. Vânzătorii de etnobotanice încă mai au piață în Bacău, iar consumatorii știu de unde își pot cumpăra marfa. Drogurile se vând la fel de bine în piețe, în taxiuri, în parcuri sau în licee.
Pirateria în taximetrie
Când vine vorba despre taximetriști, agenții locali se plâng că nu găsesc înțelegere în rândul șoferilor, aceștia acoperind activitatea ilegală a colegilor care practică ilegal servicii de transport persoane. Anul trecut, polițiștii locali au identificat zeci de mașini care făceau piraterie în taximetrie. „Această activitate este periculoasă și cel mai grav este că nu reușim întotdeauna să ajungem la pirați, pentru că șoferii se anunță între ei când este un control. Noi avem în permanență două echipaje în teren care fac controale. Munca lor s-a concretizat anul trecut cu aplicarea a 100 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 73.000 lei. Cu toate eforturile noastre, acest segment este foarte greu de gestionat. Le-am spus taximetriștilor ca, atunci când au suspiciuni cu privire la activitatea vreunui taximetrist, să ne sesizeze la numărul 0234/986, însă această cooperare nu funcționează”, a adăugat Relu Mardare.
Lili a zis
De asta politia rutiera din Bacau in loc sa urmareasca automobilistii care incalca regulile de circulatie cauta nod in papura si deseori intimidatori fata de cei care circula corect. Asa pot recupera o parte din minusuri