• cel mai mare producător și procesator de carne din Moldova, Agricola Internațional a ajuns să închidă complexele de porci și să importe • desființarea complexului de porci de la Nicolae Bălcescu a dus la disponibilizarea majorității angajaților • nimeni nu poate spune acum ce se va întîmpla cu prețul cărnii, dar scumpirea este aproape sigură
Grupul Agricola Internațional va începe în curînd să ia carne din import. Cel mai mare producător și procesator de carne din zona Moldovei a ajuns în situația de a renunța la fermele în care crește animale, pentru că acestea au devenit nerentabile. Deocamdată nu se știe ce se va întîmpla cu prețurile la carne, însă este foarte probabil ca acestea să crească. Ceea ce se întîmplă acum cu Agricola Internațional părea, pînă nu de mult, imposibil. Însă cele mai negre temeri s-au confirmat. Politica în domeniu a PSD își arată acum roadele. Importurile de carne ieftină i-au nenorocit pe producătorii interni. Una dintre victime este și Agricola. Șefii firmei băcăuane, ca și alți specialiști în domeniu, au tot spus că trebuie luate măsuri, fiindcă, altfel, producătorii interni vor fi scoși de pe piață. Guvernanții actuali n-au luat în seamă aceste semnale, iar acum se văd rezultatele.
Firma băcăuană avea pînă nu demult cele mai mari complexe zootehnice din județ, pentru că a optat pentru sistemul integrat de producție și comercializare a cărnii. Astfel, porcii și păsările erau crescuți în ferme, apoi animalele erau sacrificate în abatoarele proprii, procesate în Avicola și Carbac și vîndute în magazine proprii și la terți. În timp, acest mod de lucru s-a dovedit nerentabil. Complexele zootehnice au ajuns să producă pierderi. Fluxul integrat absorbea o parte din ele, dar s-a ajuns la o limită dincolo de care acestea nu mai pot fi suportate. Astfel, cel mai mare complex de creștere a porcilor, Suinprod Nicolae Bălcescu riscă desființarea și se va apela la alte surse de carne. În acest moment, nu se știe care vor fi efectele asupra prețurilor produselor Agricolei, pentru că acestea vor apărea mai tîrziu.
Importurile ieftine au gîtuit complexele zootehnice
Acum cîtva timp, activitatea de creștere a animalelor a primit două lovituri succesive. Prima a constituit-o importul prin zonele defavorizate. Asta a permis intrarea în țară de carne scutită de taxe vamale. În aceste condiții, procesatorii se puteau aproviziona din aceste locuri la prețuri reduse față de furnizorii interni. După ce aceste măsuri au fost anulate la protestele crescătorilor interni, complexele de porci au mai primit o lovitură atunci cînd taxele vamale la importurile din țările europene s-au redus puternic. În aceste condiții, în țară au început să intre mari cantități de carne ieftină din Polonia. Aceasta va adera în curînd la Uniunea Europeană și are încheiate anumite acorduri care prevăd reducerea semnificativă a numărului rîmătoarelor din marile ferme. Numai că în Polonia exista o puternică subvenționare a agriculturii, iar guvernul a luat măsura compensării posibilelor pierderi ale crescătorilor de porci printr-o subvenționare masivă a exportului. Așa se face că procesatorii români aveau surse de carne în carcasă mult mai ieftină decît la intern. În condiții de concurență, este ușor de înțeles că s-a apelat la cele care costau mai puțin. Crescătorii autohtoni au protestat în nenumărate rînduri, arătînd că nu pot să se bată cu astfel de produse doar cu subvenția primită de la Executiv. Oficialii Agricolei au făcut și ei același lucru. Dar protestele au rămas fără răspuns. În cele din urmă, importurile poloneze au fost „amendate” cu o taxă vamală de salvgardare de 45%, o taxă de protejare a producției interne. Măsura însă a fost tîrzie și insuficientă. Firma cu cele mai mari efective de porci din județ va renunța la complexul Suinprod Nicolae Bălcescu. Animalele rămase în celelalte complexe ale firmei nu vor asigura necesarul de materie primă, motiv pentru care Agricola se va transforma din furnizor de carcasă în cumpărător și chiar în importator.
Suinprod Nicolae Bălcescu riscă să fie desființat
Cu puțin înainte de aceste evenimente, s-a demarat depopularea complexului din comuna Nicolae Bălcescu. La acea oră, acolo existau în jur de 80.000 de capete. Inițial, măsura avea ca scop refacerea și modernizarea fermelor, pe motiv că au existat numeroase reclamații privind poluarea. Acum însă există mari șanse ca acest complex să nu mai fie repopulat. De altfel, oficialii Agricolei puneau de atunci în discuție posibilitatea renunțării la creșterea porcilor. Supărat de concurența neloială a importurilor ieftine, președintele Agricolei, Gheorghe Antochi, spunea atunci că „vom găsi și noi carcasă de porc sau pasăre, așa cum găsesc și alții și nu ne mai batem capul cu creșterea lor”. Acum, acest fapt este pe cale să se împlinească. „Noi am spus întotdeauna că a lucra în pierdere este neeconomic, iar zootehnia poate cădea, dacă nu este susținută. În acest moment, puteam spune fără teama de a greși că am ajuns în acest punct. Pur și simplu nu avem resurse financiare să repopulăm complexul de la Nicolae Bălcesu, pentru că acolo ar trebui înainte de orice să avem bani pentru igienizare și modernizare. Nu are rost să spunem că se poate. Așa că vom aduce din altă parte carne de porc pentru procesare, fie din țară, fie din import, dacă este mai ieftină”, a declarat economistul-șef al firmei, Grigore Horoi. Cu alte cuvinte, nici vorbă să se mai furnizeze carne de porc la alți clienți. Toată materia primă va fi folosită pentru nevoile interne.
Contextul economic a fost total nefavorabil. Furajele au ajuns la prețuri de nesuportat, subvențiile au întîrziat cu lunile, iar concurența cărnii de la extern a continuat. În aceste condiții, s-a renunțat a ideea repopulării Suinprod.
Acest fapt a avut urmări imediate asupra personalului. Cu ceva timp în urmă, Agricola Internațional a recurs la o importantă restructurare de personal. Cei mai mulți muncitori la care s-a renunțat au fost cei de la Suinprod. Firma centrală a căutat și a găsit în cele mai multe cazuri soluții de redistribuire a oamenilor.
În prezent, Agricola mai are rezerve de carne în carcasă și mai are și o rezervă de porci care vor fi sacrificați în timp. Dar cînd aceștia se vor termina, nu se știe dacă vor mai fi aduși alții. Pe moment, gigantul alimentar se luptă să modernizeze și să populeze complexul din comuna Cleja, însă capacitatea acestuia – 6.000 de capete – nu se compară cu cea de la Nicolae Bălcescu. Măsura nu a fost ușor de luat, cu atît mai mult cu cît Agricola Internațional avea siguranță asupra cărnii pe care o procesa, fiind controlată sanitar-veterinar. Care va fi efectul pe piață, nu se știe încă. De multe ori, Agricola Internațional a fost un etalon al prețurilor, după care s-au luat și alți comercianți. Rămîne de văzut ce se va întîmpla atunci cu prețurile la produsele din carne. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns