Tinerii bacauani absolventi ai unei forme de invatamint care se angajeaza imediat dupa terminarea studiilor primesc, pe linga salarii si prime de la stat, anunta Agentia Judeteana Pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Bacau. Aceasta insa, nu in orice conditii, ci doar daca angajarea este pentru o perioada de cel putin un an si daca programul la locul de munca este unul normal. „Absolventii institutiilor de invatamint si absolventii scolilor speciale, in virsta de minim 16 ani si care sint inregistrati la Agentie, beneficiaza de o prima egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii, in situatia in care se angajeaza cu program normal de lucru si pentru o perioada mai mare de 12 luni”, a spus Octavian Ticau, reprezentant al AJOFM Bacau. De asemenea, absolventii din evidentele institutiei pentru care s-a stabilit dreptul la indemnizatie de somaj si care se incadreaza pe piata muncii in perioada de acordare a acesteia, primesc „prime”. Este vorba despre o suma egala cu indemnizatia de somaj la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, si pe care o primesc pina la expirarea perioadei de acordare a indemnizatiei daca n-ar fi aparut angajarea.
Subventii pentru agentii economici care creeaza locuri de munca pentru absolventi
Nu doar absolventii sint stimulati la incadrarea, cit mai rapid, pe piata muncii. Angajatorii au de asemenea, beneficii, daca ofera un serviciu absolventilor. Ei pot beneficia de subventii de la bugetul asigurarilor sociale daca angajeaza proaspat absolventi ai unei forme de invatamint, in anumite conditii insa. „Angajatorii care incadreaza in munca, pe durata nedeterminata, absolventi ai unor institutii de invatamint sint scutiti, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentur somaj, aferenta celor incadrati. De asemenea, angajatorii primesc lunar, pe aceasta perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent, prime in functie de studiile pe care le are acesta”, a explicat Ticau. Astfel, pentru incadrarea absolventilor ciclului inferior al licelui sau ai scolilor de arte si meserii, agentii ecnomici primesc o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data angajarii. Pentru absolventii de invatamint secundar superior sau postliceal, se acorda o suma egala cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinta, iar pentru absolventii de invatamint superior, o suma egala cu de 1,5 ori valoarea indicatorului. In prezent, valoarea indicatorului social de referinta este 500 lei. Pentru a beneficia de toate acestea, angajatorii trebuie sa mentina raporturile de munca ale absolventilor incadrati, pentru o perioada de cel putin trei ani, aminteste reprezentantul AJOFM Bacau.
Doar 49 de absolventi, angajati prin subventii
In primul semestru al anului in curs, au fost incadrati prin subventionarea locului de munca doar 49 de absolventi (este vorba despre promotia 2010), in conditiile in care, la finele lui iunie 2011 mai ramasesera in evidentele AJOFM Bacau, 148 de absolventi din aceeasi promotie. Si in conditiile in care numarul absolventilor din evidente va creste in aceasta perioada, prin cei ai promotiei 2011. „Din cei 49 de absolventi, sase provin din ciclul inferior al liceului sau al scolilor de arte si meserii, 23 sint absolventi de liceu si postliceala, iar 20 de invatamint superior. Incurajam atit pe angajatori, cit si pe absolventii din acest an sa vina la Agentie. Exista fonduri pentru acest tip de masuri de ocupare a fortei de munca”, a spus Ioan Silitra, directorul AJOFM Bacau.
Lasă un răspuns