Principalul punct din programul de conducere al directorului-coordonator Ion Sarban este selectia pe scara larga, la toate cele 13 sectii ale SCM Bacau. „Va fi altfel decât pâna acum. Campania va fi continua si se va desfasura atât in municipiul Bacau, cât si la tara”, a precizat Sarban.
Pacatul majoritatii actiunilor de selectie de pâna acum, crede Ion Sarban, a fost ca s-au desfasurat punctual, intr-o singura zi, intr-un singur loc. In general, antrenorii actiunau siliti, prin ordin de la presedinte. Se conformau cât sa nu se poata spuna ca nu si-au facut treaba, dupa care o noua lunga perioada de timp „recrutarile” aveau loc accidental, pe baza de recomandari sau pur si simplu pentru ca virtualii practicanti de sport ii cautau ei insisi pe antrenori.
„De data aceasta vom lucra impreuna, in echipe de câte patru-cinci antrenori. In locul unde vom efectua selectiile, vom da probe pentru mai multe sectii si vom imparti copiii pe discipline in functie de potrivirea aptitudinilor lor cu sportul respectiv. Doresc sa fie ceva la o scara fara precedent dupa 1989. Orice baza de antrenament, oricât de moderna, nu inseamna nimic fara oamenii potriviti, adica antrenori si sportivi. De aceea, noi, ca organizatie, vom incerca sa ne dezvoltam largind baza piramidei performantei, iar asta, in timp, va fi si in folosul antrenorilor. Asadar, vom pune accent pe factorul uman”, a anuntat Sarban. SCM Bacau va fi sustinut in aceasta campanie de Consiliul Judetean, Prefectura si Inspectoratul Scolar Judetean.
In mediul rural, ordinea localitatilor pe care le va trece SCM Bacau prin sita selectiilor va tine seama de câteva criterii. In primul rând, sunt preferate comunele mai apropiate de Bacau; in al doilea rând, sunt vizate localitatile care au o sala de educatie-fizica si terenuri de sport; in al treilea rând, va conta numarul de elevi din comuna respectiva, deoarece fiecare actiune de selectie se vrea a fi mai eficienta; in al patrulea rând, va conta calitatea profesorilor de sport din de la fiecare scoala, deoarece ar fi mai profitabila colaborarea cu acestia.
Ion Sarban are o experienta personala in privinta selectiei in alte localitati. El a creat impreuna cu prof. Alexandru Simon, de la CSS Onesti, un centru in Tg. Trotus, pentru lupte libere. „Satisfactia cea mai mare ar fi ca Ana Lengyel sa reprezinte România la JO din 2012. Eu am selectat-o pe acea fata si am invatat-o abc-ul luptelor libere. A ajuns o sportiva apreciata la nivel national si poate va deveni cea mai buna pâna in trei ani”, spera Ion Sarban.
La SCM Bacau, si cu ani buni inaintea CSS Onesti, primul care a declansat astfel de selectii continue, prin deschiderea unor centre in mediul rural, a fost Victor Donciu, tot de la lupte libere, care a facut o treaba excelenta la Luizi-Calugara. Mai apoi, prof. Catalin Matache a izbutit acelasi lucru, pe latura de lupte greco-romane, la Osebiti, Daniel Harasemiuc (CSS) la Beresti, iar Sorin Tasca la Geoseni.
Lasă un răspuns