Primavara pomicultorilor a inceput frumos, dupa o iarna cum n-am mai avut de mult, bogata in nameti. Zilele calde de dinaintea Pastilor a adunat in livezi taietorii. Mugurii stau sa pocneasca pe ramuri. E vremea tocmai potrivita pentru lucru, iar de aceasta a profitat si Camera Agricola a judetului Bacau, care de doua saptamini a inceput un ciclu de instruiri practice in livezi, si pentru pomicultorii pasionati si pentru cei in devenire. Daca prima lectie a avut loc la Secuieni, marti si miercuri (30 si 31 martie) alte doua livezi au fost transformate in veritabile amfiteatre, la Moinesti si in satul Ciuturesti (comuna Odobesti).
Inginerul Florin Acatrinei este doctor in pomicultura si sef de departament la Camera Agricola Bacau. Meseria pe care si-a ales-o i-a devenit la propriu „bratara de aur”, pentru ca nu este doar un teoretician in domeniu. Este si un bun practician. Ferma „Portaltoi” pe care a infiintat-o, cu sotia, a devenit foarte cunoscuta si cautata pentru puieti din cele mai felurite soiuri. Dupa numele unui soi de mar pe care il cultiva, pot sa-l numesc si pe el „generos”, pentru ca daruieste oricui este interesat ceea ce a invatat. Aplica, insa, si un principiu profesional, pe care Camera Agricola il promoveaza in multe alte domenii, pregatind si perfectionind generatii intregi de agricultori. „Este menirea noastra – spune directorul Camerei, Vasile Aichimoaie -, alaturi de alte moduri de sprijin pe care il acordam fermierilor, pe linga cursurile de pregatire fiind pe rol, de mai mult timp, de exemplu, intocmirea de proiecte de finantare pentru fondurile europene si guvernamentale”.
Urmele anului trecut se vad in livada
Miercuri, la Moinesti, lectia de pomicultura s-a tinut pe o proprietate privata – o livada intensiva, lucrata cu migala de pasionatul ei proprietar si de ajutoarele sale. Aliniati perfect, militareste, pomii pareau de argint, sub un soare varatec. Peste ramuri mai staruia, inca, substanta albicioasa cu care fusesera stropiti inca din iarna. Pe unii dintre cursanti, mobilizati de inginerul Ioan Atanasoaie, i-am mai vazut si la alte actiuni similare. Sint oameni de afaceri din zona care si-au amenajat pe linga casa mici livezi sau numai gradini din care nu pot lipsi pomii fructiferi. Pe linga ei, „meseriasii” in ale pomiculturii, desi usor orgoliosi, erau numai ochi si urechi la vorbele inginerului, caruia nu-i scapa nici un amanunt: greselile in taierile la pomi de anul trecut si chiar din alti ani erau vizibile, iar regulile de corectie au fost aplicate pe loc. Unii meri in acest an nu mai au rod, desi au fost tratati la fel ca ceilalti. Sigur, conditiile de cultura sint diferite de la an la an, insa tehnologia aplicata incorect lasa efecte clare. Un cais a fost batut de gerul din noptile de iarna, care i-a uscat tulpina. Citiva ciresi au fost plantati incorect, ca pozitionare, iar gutuii lupta greu cu „focul bacterian”, un flagel care ataca puternic pomii din zona Moldovei. Pentru toate, inginerul Acatrinei a gasit solutii de corectie.
Un colt de rai
Pe malul celalalt al Siretului, tocmai pe dealurile Odobestilor, in satul Ciuturesti, un om vrednic a sfintit – cum se spune – locul si construieste ba o hala pentru avicultura, ba o casa, ba o livada tinara. Cu iginerul de zona al Camerei Agricole, Gica Pislaru, au venit, in livada lui Costel Burca, o mina de oameni care chiar vor sa faca pomicultura. Unii la scara mai mare, altii mai modest. Dar orice pom, fie si unul singur de pe linga casa, trebuie ingrijit ca un copil, intii, apoi ca o fata mare, daca vrei sa te bucuri de el. „Tema instruirii de la Ciuturesti – spune Gica Pislaru – este infiintarea si intretinerea livezilor tinere. Avem oameni pasionati, agricultori si zootehnisti, care au inceput sau incep mici afaceri in aceste domenii. Sint, ca ei, si altii, in toate comunele de care ma ocup. Au nevoie de multe, de la finantare pina la cunostinte tehnice, iar noi ii ajutam, in special cu informatiile de care au nevoie”. Pe valea domoala, dar ferma, din Ciuturesti, pe un pinten de deal pe care cineva a ridicat o capela zvelta, pina la baza acestuia, se intinde trasata geometric livada tinara a lui Costel Burca. Livada de meri, care la anul si in multi ani de acum incolo vor da rod frumos. Parea ca acolo n-ar fi fost mare lucru de aratat, dar inginerul Acatrinei face o lectie din toate. Plantarea pomilor are rostul ei, terasarea dealului inseamna o anume conceptie tehnologica, distantele intre rinduri si intre pomi sint stricte, dupa specie si soi, iar pornirea pomului in crestere este aidoma primelor elemente de educatie pe care trebuie sa le dai unui copil. Asa cum il cresti, asa il ai. Mi-am imaginat cum va arata, la anul, tot in primavara, livada lui Costel Burca din Ciuturesti, la vremea infloririi. Cum altfel, decit ca un colt de rai, la picioarele dealului pe care capela ortodoxa sta ca un semn predestinat, ca o punte de legatura intre om si Cer.
Lasă un răspuns