• pentru că învățămîntul băcăuan se confruntă în ultimii an cu restrîngeri de activitate, ca urmare a scăderii populației școlare, pensionarea profesorilor înseamnă și desființarea catedrelor • în acest an, 120 de profesori, din care 40 din mediul rural, vor încheia activitatea la catedră • posturile care rămîn vacante vor fi supuse etapei de pretransferări și restrîngerii de activitate
Peste 120 de cadre didactice care în prezent ocupă posturi de titular în unitățile de învățămînt din județul Bacău vor ieși, la sfîrșitul acestui an școlar, la pensie, însă acest lucru nu va însemna că tot atîtea catedre vor rămîne vacante pentru dascălii care așteaptă de ani buni un post bun de titularizare. Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Bacău a aprobat, în ședința de săptămîna trecută, lista cu educatorii, învățătorii și profesorii care îndeplinesc în acest an condițiile de ieșire la pensie pentru limită de vîrstă, adică 57 de ani și opt luni în cazul femeilor și 62 de ani și opt luni în cazul bărbaților. În cazul femeilor care lucrează în învățămînt, în luna august 2004 vor încheia conturile cu învățămîntul cele născute în perioada iunie 1946 – martie 1947, iar în situația bărbaților vor ieși la pensie pentru limită de vîrstă cei născuți între iunie 1941 și martie 1942. Spre deosebire de anii precedenți, ISJ a anunțat, în această toamnă, că nu va permite continuitatea la catedră a profesorilor care îndeplinesc condițiile pensionării, întrucît învățămîntul băcăuan înregistrează în momentul de față un deficit de catedre și un excedent de personal. „În aceste condiții, cel puțin în mediul urban este imposibil de aprobat continuitatea pe post”, a declarat Ionel Ardeleanu, inspector de personal în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bacău. Situația este justificată de faptul că foarte mulți dascăli nu au nici o șansă de a prinde un post de titular în învățămînt atîta timp cît profesorii pensionari blochează catedrele. Dată fiind această situație, în ultima ședință, ISJ nu a aprobat decît 15 solicitări de continuitate la catedră, cele mai multe fiind venite din partea unor profesori renumiți, ale căror rezultate în activitatea didactică sînt deosebite.
Din cele 120 de persoane care vor ieși la pensie, aprovimativ 40 sînt cadre didactice care își desfășoară activitatea în mediul rural. Restul viitorilor pensionari sînt profesori de la orașe, ceea ce, la prima vedere, i-ar avantaja foarte mult pe dascălii care așteaptă de ani buni să prindă un post titularizabil în învățămînt. Numai că șansele ca aceste catedre să apară integral pe lista posturilor titularizabile sînt foarte mici. „Acolo unde vor fi restrîngeri de activitate pe unele dintre aceste posturi, vor fi soluționate restrîngerile la nivelul unității de învățămînt. Restul posturilor care vor rămîne libere vor fi scoase în etapa de pretransferări și restrîngeri de activitate. Doar dacă, după cele trei etape, rămîn posturi neocupate, acestea vor fi scoase la titularizare”, ne-a declarat Constantin Năstac, inspector de personal în Inspectoratul Școlar Județean Bacău. Numai că șansele ca măcar o parte dintre posturile care se eliberează prin ieșirea la pensie să fie ocupate în sesiunea de titularizare sînt foarte mici, în condițiile în care învățămîntul băcăuan se confruntă, în ultima perioadă, cu numeroase restrîngeri de activitate. Statisticile arată că, față de anii anteriori, numărul profesorilor care se pensionează pentru limită de vîrstă rămîne constant. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns