Situatiile financiare consolidate ale OTP Group prezinta, pentru anul 2009, un profit dupa impozitare de 4,2 milioane de euro, realizat de subsidiara romaneasca. Astfel, OTP Bank Romania a încheiat al doilea an consecutiv cu rezultate pozitive. Totodata, subsidiara romaneasca a inregistrat o performanta deosebita: profitul operational in anul 2009 a fost aproape dublu fata de cel realizat în 2008, pe fondul unei cresteri a veniturilor totale cu 20% fata de anul anterior si a unei cresteri a veniturilor nete din dobinzi de peste 100%. Dinamica puternica a veniturilor totale (plus 14% in ultimul trimestru – analiza trimestriala) a determinat o imbunatatire a rezultatului operational, cu 11%, doar in ultimul trimestru. Volumul depozitelor clientilor persoane fizice si persoane juridice a crescut si el semnificativ in cursul anului 2009, cu aproximativ 33% fata de anul 2008.
Calitatea portofoliului de credite a suferit o deteriorare minora in cursul anului 2009, datorata situatiei economice generale si a conditiilor nefavorabile de piata, existente in aproape toate ramurile industriale / comerciale. Aceasta situatie a fost reflectata in nivelul provizioanelor constituite pentru riscul de credit, care la finalul anului 2009 a fost aproape dublu fata de anul anterior. Cu toate acestea, rata restantelor de peste 90 de zile reprezinta 3,4% la sfirsitul lui 2009, fiind cea mai scazuta din cadrul Grupului.
În cursul celui de-al doilea trimestru al anului 2009, OTP Bank Romania a lansat cu succes programul de protectie a debitorilor, avind ca scop suportul in special al persoanelor fizice care au contractat credite ipotecare. In luna decembrie 2009, banca-mama a majorat capitalul social al OTP Bank Romania cu 30 de milioane de lei.
OTP Bank Romania este subsidiară a OTP Bank, cea mai mare banca independenta din Europa Centrala si de Est. OTP Bank ofera servicii universale in Ungaria, Romania, Muntenegru, Croatia, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Slovacia si Serbia. OTP Group serveste mai mult de 13,5 milioane de clienti, in noua tari, prin intermediul a peste 1.500 de unitati teritoriale, prin intermediul retelei de ATM-uri si prin sistemul de canale electronice. (Petru DONE)
Lasă un răspuns