Dezbaterea finala organizata joi, 1 aprilie, de Inspectoratul Scolar Judetean Bacau pe tema proiectului Legii Educatiei Nationale, a adus fata in fata elevi, cadre didactice, inspectori scolari, parinti, membri de sindicat si autoritati. Intrunirea a inceput cu o intirziere de 25 de minute iar autoritatile au ajuns la dezbatere cu aproape o ora intirziere, primul sosit la discutii fiind viceprimarul Dragos Luchian, urmat de prefectul Claudiu Balan. Cadrele didactice participante au concluzionat ca proiectul propus de Ministerul condus de Daniel Funeriu trebuie rescris, fiind o propunere facuta in graba, inutila in actuala formula, si ca dezbaterile ar trebui continuate si dupa Pasti. Reprezentantii sindicatelor din invatamint au refuzat chiar sa faca propunere de imbunatatire, pe motiv ca documentul este inacceptabil de la un capat la altul. „Acest proiect are un caracter formal, pompieristic, e o «maculatura» pe care e inutil sa o discutam pe puncte. (…) Beneficiarii de drept, elevii, vor fi victime ale acestei legi”, a reclamat profesorul Ioan Stoica, care, in calitatea de jurist al Sindicatului Liber din Invatamint, a mai subliniat numarul inadmisibil de mare de trimieri la anexe, metododologii, Hotariri de Guvern, ordine de ministru. „Trebuie facute o anexa cu modificarile, ca sa vedem clar cum arata aceasta lege. Si sa se scoata toate reglementarile care contin «se poate», o lege trebuie sa fie imperativa”. Virginia Ionas, lidera Sindicatului Invatamintului Preuniversitar Tg. Ocna, a parasit intrunirea chiar de la inceput, dupa ce a facut urari de Paste Fericit celor prezenti.
Reforma despartirii invatamintului de invatamint
„Intr-o anecdota, au existat patru tipuri de reforme ale invatamintului, a declarat inspectorul de management Ghiorghi Iorga, moderator al dezbaterii. Reforma lui Spiru Haret a fost a despartirii invatamintului de religie, reforma Suzanei Gidea a fost reforma despartirii de cultura, Aneta Spornic a despartit invatamintul de scoala iar cea care a inceput cu reforma lui Andrei Marga si continua si astazi este cea a despartirii invatamintului de invatamint. Traim un complex al vesnicului inceput. In afara de niste cosmetizari, altceva nu s-a facut, invatamintul românesc nu s-a gasit inca pe sine, darmite sa incerce ceva nou”. Proiectul a fost demontat pe puncte si de trei elevi de clasa a XII-a de la Colegiul Tehnic „Ion Borcea” Buhusi si Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”. „Proiectul propune sanctionarea financiara a parintilor pentru absentele noastre, nu cred ca este corect sa plateasa ei pentru ce gresim noi(…) Se propune o salarizare a profesorilor in functie de performante. Ce salariu va avea, insa, un profesor daca o clasa nu poate atinge performanta. Poate acest proiect are conotatii economice. Consider ca este mai bine sa se investeasca in resursa umana”, a declarat Pavel Plesuvu, elev al Colegiului Tehnic „Anghel Saligny”.
Cer ajutorul parlamentarilor
Livia Sibisteanu, director al Scolii „Spiru Haret”, a declarat ca propunerile venite de la profesori ar trebui trimise si parlamentarilor bacauani, nu doar Ministrului Educatiei. „Este o lege facuta in graba, cu foarte multe discordante si nelamuriri. Legea se va vota in Parlament. Parlamentarii trebuie sa stie ce voteaza, unde sa inervina. Garantez ca oameni din minister nu mai au timp sa rapunda solicitarilor noastre”, a declarat profesorul Livia Sibisteanu.
Prefectul Claudiu Balan ii ataca pe profesori
Venit cu intirziere la discutii, pe motiv ca a trebuit sa fie prezent si la alte evenimente publice desfasurate in acea zi in Bacau, prefectul Claudiu Balan a dat vina pe profesori pentru starea actuala a societatii românesti. „Nu va place societatea in care traim? E rezultatul a ceea ce a iesit din sistemul de educatie. Va vorbesc si in calitate de parinte. Sistemul de educatie este afectat de produsul muncii sale. Nu putem noi din afara sistemului sa va invatam ce sa faceti. Daca i-am atrage la scoala, ar sta la scoala. Noi trebuie sa formam competente permanente. Asta trebuie sa faca dracul asta de lege”, a spus prfectul Claudiu Balan. (Laura HUIBAN)
Anonim a zis
NU ESTE NIMIC BUN IN PRIOECTUL DE LEGE PRIMIT IN PLIC DE FUNEBRU DE LA BESITUL. ESTE O ERORE ACEST PRIOECT.
Alin a zis
Heheh profesorii nu vor fi multumiti niciodata, lor le convine actuala situatie in care spagile curg de la elevii analfabeti. Legea este una buna, insa perfectibila, ca orice alta lege.
mimi a zis
Acest prefect ar trebui sa se intoarca la scoala .Cred ca are dreptate cand spune ca scoala mai scoate si dobitoci . Unul dintre ei este in fruntea judetului.