Judetul Bacau este inclus in noul program aplicat de Habitat for Humanity Romania si compania Petrom, intitulat „Protejeaza-ti caminul, pregateste-ti comunitatea!”. Este un program de implicare a comunitatii in propria gestionare a riscurilor la dezastre, prin informare, educare si prevenire in scopul reducerii efectelor acestora. Habitat for Humanity Romania desfasoara acest program in 16 comunitati din sapte judete.
Pe baza unor evaluari amanuntite realizate in aceste comunitati vor fi implementate actiuni specifice de sprijinire a celor mai vulnerabile familii din punct de vedere social si economic. „Inca din 2007, Petrom a sprijinit Romania in situatiile de urgenta, alocind 2,88 milioane de euro pentru a ajuta romanii in momente grele.
Dupa experienta pe care am trait-o cu totii in iarna trecuta, am decis sa intervenim din nou pentru a preveni situatiile cutremuratoare care au afectat mii de romani in urma caderilor masive de zapada. De aceea, anul acesta vom dota Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) cu echipament specific de raspuns la dezastre pentru a intari capacitatea nationala de gestionare a situatiilor de urgenta. In acelasi timp, impreuna cu Habitat for Humanity vrem sa-i ajutam pe romani sa inteleaga cum sa reactioneze in astfel de momente si astfel, poate vom reusi sa salvam mai multe vieti” ne-a declarat Mona Nicolici, manager de Relatii Comunitare la Petrom.
„Habitat for Humanity Romania isi propune sa participe activ la dezvoltarea unei culturi a riscului in tara noastra, care sa promoveze reducerea efectelor sociale ale dezastrelor si combaterea factorilor care genereaza aceste riscuri, prin implicarea activa a populatiei in comunitatile din care fac parte. Din punct de vedere economic, prevenirea si pregatirea comunitatilor sa faca fata dezastrelor este mai eficienta, mai ieftina si mai durabila in comparatie cu eforturile si costurile de reconstructie. Fiecare un euro investit in prevenire salveaza sapte euro investiti in raspunsul la dezastre” – ne-a declarat Gabriela Grigori, director pentru Dezvoltare, Resurse si Comunicare al Habitat for Humanity Romania.
Programul se deruleaza in mai multe etape, care constau in vizite de evaluare a comunitatilor si incheierea protocoalelor de colaborare cu primariile; suport pentru dezvoltarea serviciilor de voluntariat de urgenta; elaborarea planurilor de pregatire a comunitatilor la dezastre (risk mapping, elaborarea hartilor de vulnerabilitate); implementarea masurilor de reducerea a riscurilor la dezastre (decolmatare, confectionare gabioane, consolidari locuinte, plantari perdele verzi, informarea si educarea populatiei etc) si campania de comunicare si advocacy prin care Habitat for Humanity Romania si partenerii sai isi doresc sa contribuie la schimbarea prevederilor legii privind obtinerea aprobarilor pentru construirea in zonele cu risc crescut de inundatii.
Habitat for Humanity Romania, prin „Statutul de Utilitate Publica” obtinut in 2008, in baza principiului subsidiaritatii, va putea prelua parte din responsabilitatile autoritatilor publice in probleme de raspuns la dezastru legate de preventie si reconstructie. In 2011 a incheiat un parteneriat cu Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), care ii confera sprijinul necesar in sectorul prevenirii, al reducerii riscurilor la dezastre si al interventiilor de urgenta, precum si accesul la resurse si informatii oficiale (harti, date statistice, resurse umane). IGSU este si partenerul institutional al acestui program. (Petru DONE)
Lasă un răspuns