Copiii nou-născuți, ca și cei bolnavi internați pentru tratament nu vor mai putea fi abandonați în Maternitate sau Pediatrie. Această interdicție este prevăzută de Ordonanța nr.727 / 2003 a Guvernului, care stabilește obligativitatea preluării imediate (în doar 24 de ore) a acestor minori de către Direcția Generală de Protecție a Copilului și plasării lor în regim de urgență. Apreciați că această nouă reglementare rezolvă problemele de fond ale fenomenului numit abandonul familial și ale copiilor, în general?
Veronica Vasilache, 63 de ani, pensionară: „Nu știu dacă astfel se va rezolva problema copiilor abandonați. Să se ia niște măsuri mai dure în cazul părinților, pentru a-i determina să nu-i mai abandoneze pe copii și să aibă grija lor. Și noi am avut probleme, și pe vremea noastră era greu să crești copii, dar nu-i abandonam”.
Lidia Farcaș, 21 de ani, casnică: „Da. Sigur că e o soluție bună. E mai bine să fie duși în centrele de plasament, pentru că nu are rost să rămînă singuri. Acolo vor avea condiții mult mai bune și se va ocupa cineva de ei”.
Stan Bratosimu, 62 de ani, medic veterinar: „Un lucru e cert: acești copii provin din familii dezorganizate și din familii cu o situație financiară nu tocmai bună, mai exact din familii sărace. După părerea mea, această ordonanță este o soluție, dar temporară. Dacă ei nu au cu ce să-i întrețină, mai devreme, sau mai tîrziu oricum îi vor abandona”.
Mihaela Cîrstea, 34 de ani, psiholog: „Este o soluție de moment. Totul ține de educație. Nu cred că un om care duce o viață cît de cît decentă și care este educat își poate abandona copilul. În general, copii abandonați se trag din familii sărace și cu un grad de cultură redus. Statul ar trebui să sprijine aceste persoane, să-i ajute, pentru a nu-și mai abandona copiii”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns