Violența în rîndul minorilor continuă să se manifeste cu o intensitate ce ridică numeroase semne de întrebare. Agresorii-minori și victimele-minorii rețin atenția prin gravitatea faptelor și consecințelor acestora: crime, violuri, furturi, bătăi etc., dar și traume fizice și psihice acuzate de ultimii. Ce cauze conduc la acest gen de comportament? Cine sînt vinovații morali? Cum credeți că trebuie să intervină familiile, factorii de ordine și cei educaționali? Iată părerile băcăuanilor:
Lăcrămioara Mititelu, 40 de ani, inginer: „În primul rînd, familiile sînt de vină. Cred că acești copii, care comit astfel de infracțiuni, provin din familii dezorganizate. Marea problemă, în ziua de azi, e că nu există o colaborare între părinți și copil. Foarte mulți părinți nu știu să-și atragă copiii de partea lor”.
Adriana Bujor, 67 de ani, pensionară: „Sînt de părere că la comportamentul acestor micuți infractori, foarte mult contribuie televiziunea, care prezintă tot felul de filme din care, efectiv, nu ai ce învăța, nimic bun. Pentru acești copii acestea pot fi exemple și încearcă să imite, din păcate, acele personaje negative”.
Monica Lefter, 27 de ani, casnică: „Contează foarte mult în ce condiții sînt crescuți acești copii și în ce familii trăiesc. Părerea mea e că nu sînt educați suficient, că părinții lor nu s-au ocupat îndeajuns de ei. Copilul trebuie învățat și educat de mic, cei șapte ani de-acasă contează. Ar fi foarte bine dacă s-ar ține în școli cursuri de educație în acest sens. Părinții trebuie să urmărească și în ce anturaje umblă copiii lor”.
Mihaela Grigoraș, 18 ani, elevă: „Tinerilor din ziua de azi li se dă o prea mare libertate și aici cred că se greșește. Parte dintre părinți sînt iresponsabili. Își lasă copiii, de la vîrste fragede, prin baruri și discoteci. Îi poți vedea, în astfel de locuri, cu băuturi alcoolice în față și cu țigările în gură. Și lipsa de comunicare între părinți și copii e o problemă”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns