Tot mai numeroase sînt vocile oficiale, și în primul rînd ale reprezentanților Uniunii Europene, care susțin că eradicarea corupției este condiția esențială pentru integrarea României în acest organism. Este timpul ca de la vorbe să se treacă la fapte, altfel lucrurile pot lua o întorsătură nedorită. Pornind de la mica corupție – manifestată pe plan local, la fenomenul macrocorupției, care include atît instituții guvernamentale, cît și oameni politici și oficialități. Credeți că există șanse reale pentru o schimbare de atitudine?
Eufrosina Mateiu, 64 de ani, pensionară: „Știu și eu ce să spun? Lumea este săracă și probabil acesta este motivul pentru care sînt corupți. Dacă ar avea tot ce le-ar trebui, cred că nu ar mai primi mită și nici nu ar da mită pentru a obține ceva”.
Silvia Breahnă, 58 de ani, pensionară: „Eu nu prea mă pricep la ce-mi spuneți dumneavoastră. Nu am treabă cu corupția. Știu eu dacă o să mai fie sau nu corupție?! Probabil că o să mai fie”.
Mircea Pătrău, 58 de ani, pensionar: „În următorii 50 de ani vor fi, cu siguranță, oameni corupți. De ce? Fiindcă românul este născut să fie corupt și atîta timp cît acesta ajunge într-un post sau într-o funcție înaltă, profită de acest lucru și încearcă tot ce se poate pentru a se îmbogăți peste noapte”.
Elena Bostan, 27 de ani, casnică: „Părerea mea este că sînt șanse reale ca în România să fie eradicată corupția. Dacă oamenii ar fi conștienți că trebuie să ducem o viață mai bună, atunci ar fi și corecți. Doar așa, fiind corecți și cinstiți o vom duce mai bine”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns