Modernizarea apartamentelor și sporirea gradului de confort familial a devenit o modă a ultimilor ani, ce poate pune în pericol siguranța imobilului prin afectarea structurii lor de rezistență ca urmare a modificărilor și recompartimentării interioarelor. Cunoașteți procedurile legale pentru efectuarea acestui tip de lucrări, dar și riscurile pe care vi le asumați?
Constantin Hură, 35 de ani, muncitor: „Persoanele care vor să-și facă modificări în apartamente trebuie să meargă să-și ia autorizație. Dacă nu o fac, probabil că se încadrează în codul penal și este caz penal, asta pe lîngă o amendă usturătoare. Personal, nu sînt de acord cu aceste modificări. După mine, cei care fac astfel de lucrări fără să consulte un specialist sînt niște inconștienți”.
Elena Bălăiță, 56 de ani, pensionară: „Pentru a face astfel de modificări trebuie să se obțină aprobări de la primărie. Altfel, locatarii blocului respectiv pot face reclamații, dar nu știu ce consecințe suportă cel care și-a reamenajat apartamentul”.
Doina Lăpușneanu, 50 de ani, casnică: „Cînd cineva vrea să reamenajeze apartamentul, asta implicînd și dărîmarea unor pereți, trebuie să obțină un aviz. Dacă nu o face, pot plăti o amendă destul de mare, sau chiar se pot lua măsuri penale împotriva acestora. Asta pentru că pun în pericol viața celorlalți. De obicei, aceste modificări duc la degradarea structurii de rezistență”.
Cornel Gunea, 45 de ani, merceolog: „În primul rînd, să primească acceptul de la spațiul locativ, de la Termloc, de la Administrativ, de la Proiectări. Trebuie adus un arhitect care să facă un proiect, dacă lucrarea este mai amplă. Sînt legi date special pentru așa ceva. Dacă contravine legii, aceștia vor trebui să plătească daune, amenzi, sau sînt chiar cazuri penale”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns