Puterea de cumpărare a băcăuanilor, în luna octombrie a anului trecut, comparativ cu luna octombrie a anului 1990, a fost în creștere la cinci dintre cele nouă produse alimentare de bază monitorizate de Direcția Județană de Statistică. Astfel, cu un salariu mediu net, băcăuanul putea cumpăra, în octombrie 2013, nu mai puțin de 425 kg de pâine, față de numai 418 în octombrie 1990, 311 kg de zahăr, față de numai 239, sau 60 kg de unt (cu 65% grăsime), față de 56 acum 23 de ani. De asemenea, un salariu mediu a ajuns, acum, pentru 2.936 de ouă, față de numai 2.087 în 1990, sau, după caz, pentru 137 kgde carne de pui (calitatea I), față numai 115 cu 23 de ani în urmă.
În schimb, uleiul a fost mai scump acum, iar salariul ar fi ajuns numai pentru 214 litri, față de 278 în 1990, iar carnea de porc (calitatea I) a fost și ea mai scumpă, dacă băcăuanul ar fi putut târgui numai 81 de kilograme în octombrie recent, față de 111 kg în octombrie 1990. La carnea de bovine (calitatea I) prețurile au permis aceeași cantitate opentru cine ar fi investit tot sdalariul în ea, fie în 2013, fie în 1990.
În octombrie 2013, însă, față de septembrie a aceluiași an, puterea banului a crescut numai în trei cazuri, la pâine, ulei și la zahăr. Scăderi au fost la ouă și la carne de porc.
Lasă un răspuns