• inspectorii de muncă au verificat peste 80 de agenți economici • patronii și vînzătorii care se știau cu musca pe căciulă au intrat în panică și au închis imediat magazinele • peste șase unități economice sînt suspecte de muncă la negru • șefii Pieței Centrale cred că munca la negru încurajează furtul în piață
Inspectorii de muncă au întreprins un raid în cursul dimineții de sîmbătă în Piața Centrală din municipiul Bacău. „Acțiunea noastră a urmărit în special depistarea cazurilor de muncă la negru și modul în care agenții economici s-au conformat și respectă noile prevederi ale Codului Muncii. Pentru organizarea acestui raid am solicitat sprijinul conducerii piețelor din Bacău”, ne-a declarat Ion Barbu, inspector șef la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău.
Verificările au început la ora 9.30. Raidul a început cu standurile de la etajul pieței, pline de oameni veniți la cumpărături. Apariția inspectorilor de muncă i-a luat prin surprindere pe vînzători. Primii au picat în „plasa” organelor de verificare cei care au standurile la intrare. Vestea controlului s-a răspîndit însă ca fulgerul și comercianții au început să pună lacătele pe uși. „La standuri, majoritatea agenților economici sînt persoane fizice autorizate sau asociații familiale (AF). Problema este că în cazul AF-urilor este interzisă angajarea altor persoane din afara familiei. Activitatea de vînzare trebuie realizată de un membru al familiei care se găsește trecut și în actele de constituire a firmei. Majoritatea AF-urilor s-au dezvoltat însă și plătesc persoane străine, care, de regulă, nu au încheiat contract de muncă. Soluția ar fi schimbarea statutului lor și funcționarea ca SRL-uri”, ne-a explicat Ion Barbu de ce vînzătorii au dispărut imediat din standuri.
În timp ce îi însoțeam pe inspectori, în jurul nostru vînzătoarele panicate își sunau patronii sau dădeau de veste altor colege. „Dă-mi repede mobilul, că au venit ăștia în control și trebuie să sun în spate, ca să plece, și nu mai am unități”, îi spunea în grabă o vînzătoare unui coleg de stand. În fața standurilor închise, clienții au rămas cu gurile căscate și cu marfa în mînă pentru că nu întelegeau de ce vînzătoarele pleacă pe nepusă masă. În ciuda rapidității cu care s-au mișcat inspectorii, cei mai mulți comercianți au reușit să se facă nevăzuți într-un timp record. În graba lor de a închide standurile, vînzătoarele și-au închis hainele înăuntru. Cele care n-au plecat se prefăceau interesate de marfă, ca orice cumpărător. Ele s-au plasat însă în preajma standurilor, pentru ca nimeni să nu plece cu vreun suvenir.
Cele prinse la locul de muncă au început să completeze declarațiile fără să cîrtească. În scurt timp, mai bine de trei sferturi din standuri s-au închis. „Aici ne trebuie vreo 50 de inspectori, să îi putem dovedi pe toți comercianții”, a recunoscut Ion Barbu.
Razia a decurs mai bine la tarabele de citrice. Aici, comercianții nu au putut fugi cu fructele, așa că au fost luați ca din oală. Cu zîmbetul pe buze, toți au început să suțină că sînt cu toate actele în regulă, dar cînd li s-au luat declarații angajaților, s-a văzut că nu e chiar așa. La două firme, angajații au completat în declarații că lucrează de la începutul acestui an, dar că nu au semnat încă contractul de muncă, iar alții au susținut că patronul le-a încheiat contract, dar că nu se află în posesia lui.
La Pifi Mixt SRL, inspectorii au depistat trei persoane muncind la negru, iar la Camirox SRL o singură persoană. Acestor firme li s-au mai dăugat și societățile Vaslena SRL, AF Tremurici, Libocom SRL, Liatex SRL și AF Doroftei Roxana, bănuite că au angajați la negru. „În acest raid au fost verificate 81 de unități comerciale, iar șase dintre acestea sînt suspecte de muncă la negru. Nu am aplicat nici o amendă pe loc, deoarece în afara acestei abateri s-a constatat că majoritatea angajatorilor nu respectă nici programul de lucru. Salariații muncesc suplimentar și nu primesc nici zile libere și nici bani în plus. Toți patronii au fost invitați în zilele de luni și marți la sediul nostru, cu actele care dovedesc calitatea de angajat a muncitorilor. Cei care nu vor putea demonstra acest lucru vor fi sancționați, amenda fiind între 20 și 50 de milioane de lei”, a precizat Ion Barbu.
Ovidiu Băncilă, director la Administrația Piețelor din Bacău, a atras atenția și asupra altui fenomen, o consecință a muncii la nergu. „La ora actuală, în piață sînt foarte multe AF și PF care lucrează cu personal fără contract individual de muncă. Pentru că nu au contract, salariații nu mai sînt interesați de locul de muncă, pentru că sînt la bunul plac al patronului și atunci apare foarte des întîlnit fenomenul de furt la cîntar. Trebuie găsită o soluție ca pe lîngă cazierul comercial să îi determinăm pe patroni să ne aducă și contractul individual de muncă al celor desemnați să vîndă”, ne-a declarat Ovidiu Băncilă. După plecarea inspectorilor de muncă, activitatea a revenit „la normal”, adică fiecare stand și-a deschis ușile pentru clienți. (C.T.)
Lasă un răspuns