Microîntreprinderile mai au cîteva zile să-și depună bilanțurile anuale
• în caz că depășesc termenul legal, pot fi amendate cu 5-15 milioane de lei
Agenții economici care nu-și depun situațiilor financiare la termenele legale, precum și cei care prezintă situații financiare eronate sau necorelate, vor fi amendați contravențional de Fisc cu 5-15 milioane de lei. În termen de 120 de zile de la încheierea exercițiului financiar, trebuie să depună aceste documentații persoanele juridice care aplică Reglementările contabile armonizate cu Directiva a IV-a a Comunităților Economice Europene și cu Standardele Internaționale de Contabilitate, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 94/2001. Maricel Radu, purtător de cuvînt al Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Bacău, spune că situațiile trebuie depuse în termen de 90 de zile de la încheierea exercițiului financiar de către persoanele juridice care întocmesc situații financiare anuale simplificate, armonizate cu directivele europene (inclusiv de către persoanele juridice care urmeazăa să retrateze situațiile financiare anuale ale anului 2002 pînă la data de 30 noiembrie a anului următor). De asemenea, situațiile trebuie aduse la fisc în termen de 60 de zile de la încheierea exercițiului financiar, de către microîntreprinderi, precum și de către persoanele juridice care, de la constituire, nu au desfășurat activitate și depun o declarație în acest sens.
Considerente asupra rezultatului exercițiului financiar pe anul 2003
Maricel Radu spune că exercițiul financiar pe anul 2003 se încheie potrivit prevederilor Legii contabilității nr 82/1991, reglementărilor contabile în vigoare și Ordinului MFP nr.1.827 din 22 decembrie 2003 privind modificarea și completarea unor reglementări în domeniul contabilității (MO nr. 53 din 22 ianuarie 2004). „Rezultatul exercițiului se determină ca diferență între venituri și cheltuieli și are o dimensiune brută și o dimensiune netă, diferența dintre cele două fiind asociată impozitului pe profit”, explică Radu. De asemenea, societățile comerciale, indiferent de mărime, trebuie să prezinte rezultatul net al exercițiului în strînsă legătură cu conceptul de menținere a capitalului financiar. Astfel, spune purtătorul de cuvînt, potrivit Cadrului General de întocmire și prezentare a situațiilor financiare, elaborat de Comitetul pentru Standarde Internaționale de Contabilitate (pct 104 lit. a), profitul se obține dacă valoarea financiară (sau monetară) a activelor nete la sfîrșitul perioadei este mai mare decît valoarea financiară (sau monetară) a activelor nete la începutul perioadei, după excluderea oricăror distribuiri către proprietari și a oricăror contribuții din partea proprietarilor în timpul perioadei analizate.
În contextul acestui concept, standardul internațional IAS 10 precizează:
– pct. 11: „Dacă dividendele deținătorilor de instrumente de capitaluri proprii sînt propuse sau declarate după data bilanțului, o întreprindere nu trebuie să recunoască acele dividende ca datorie la data bilanțului”;
– pct. 12 – Prezentarea situațiilor financiare: cere ca o întreprindere să prezinte valoarea dividendelor ce au fost propuse sau declarate după data bilanțului, dar înainte ca situațiile financiare să fie autorizate pentru depunere. IAS 1 permite ca o întreprindere să facă aceste prezentări de informații fie: în bilanț, ca o componentă separată a capitalurilor proprii, fie în notele la situațiile financiare
„De asemenea, precizări similare le regăsim și la pct. 4.89., secțiunea 4, cap. 2 din Ordinul MFP nr. 306 din 26 februarie 2002 pentru aprobarea Reglementărilor contabile simplificate, armonizate cu directivele europene”, precizează Maricel Radu. Astfel, „dividendele repartizate deținătorilor de instrumente de capitaluri proprii, propuse sau declarate dupa data bilanțului, precum și celelalte repartizări efectuate din profit, nu trebuie recunoscute ca datorie la data bilanțului. În acest sens, sumele reprezentînd dividende, respectiv vărsăminte la buget, precum și participarea salariaților la profit sînt evidențiate în rezultatul reportat, urmînd ca, după aprobarea de către adunarea generală a acționarilor sau asociaților a acestor destinații, să fie reflectate în conturile corespunzătoare de datorii”.
„Răspunsul la această problemă depinde de raționamentul profesional și deciziile fiecărei societăți, în parte, pentru care, totuși, subliniem că la data bilanțului sînt recunoscute numai repartizările la alte elemente de capital propriu reprezentate de rezervele legale și alte rezerve, în conformitate cu prevederile legii societăților comerciale și ale legislației fiscale”, conchide reprezentantul fiscului local.
Formularele se găsesc la administrațiile finanțelor publice
Pe linia întocmirii situațiilor financiare, pentru fiecare categorie de agenți economici, și anume: societăți comerciale, societăți/companii naționale, regii autonome, și alte persoane juridice; instituții reglementate și supravegheate de Comisia Națională a Valorilor Mobiliare; instituții de credit; societăți de asigurare, asigurare-reasigurare și de reasigurare și brokeri de asigurare, se vor avea în vedere regulile cuprinse în reglementările contabile în vigoare aplicabile fiecăreia.
În ceea ce privește depunerea informatizată a situațiilor financiare, persoanele juridice vor procura de la administrațiile finanțelor publice municipale, orășenești și comunale discheta conținînd formularistica necesară și programul de verificare cu documentația de utilizare aferentă, urmînd să depună la unitățile respective situațiile financiare pe suport magnetic și listate, semnate și ștampilate, împreună cu o copie a codului fiscal/codului unic de înregistrare, raportul administratorului, raportul auditorului financiar sau raportul cenzorilor, după caz, precum și o copie a balanței de verificare a conturilor sintetice. De asemenea, prin programul de verificare BILANT, se pot lista formulare de situații financiare necompletate, folosite ca documente de lucru. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns