• lucrările de extindere a florăriei „Geanyna” au aruncat în aer lumea medicală băcăuană • 79 de medici au semnat un protest prin care își manifestă nemulțumirea față de existența florăriei în cauză în fața spitalului • doctorul Neculai Filipescu, vicepreședintele Colegiului Medicilor, susține că avizul favorabil dat de dr. Leonard Roșu, directorul Spitalului Județean, constituie un abuz în serviciu • directorul Roșu spune că avizul său a fost unul de principiu • momentan, lucrările au fost sistate
Lumea medicală băcăuană a fost „aruncată în aer”, oricît ar părea de curios, de niște flori. Mai exact, de lucrările de extindere a florăriei „Geanyna” din fața Spitalului Județean, pe care Eugen Sicu, patronul acesteia, le-a demarat taman pe 7 iunie, adică cu o zi după primul tur de scrutin al alegerilor locale. Cu autorizația de construcție primită din partea administrației Sechelariu în cursul lunii martie, cu avizul sanitar pentru amplasarea construcției dat de conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) și cu acordul scris al dr. Leonard Roșu, directorul Spitalului Județean, în buzunar, Sicu a tăiat cîțiva copaci aflați pe proprietatea de 300 de metri pătrați pe care o are în fața spitalului și s-a apucat de lucru. Pînă la sfîrșitul lunii trecute, acesta a teminat de turnat fundația. Cum, printre altele, patronul florăriei „Geanyna” este și șef al unei organizații de cartier a PSD, dar și fost candidat al partidului de guvernămînt pentru funcția de consilier local, și cum funcția de primar era încă deținută de Dumitru Sechelariu, mai nimeni nu a avut curajul să pună întrebări. La sfîrșitul lunii iunie, însă, noua conducere a Primăriei a vrut să clarifice „unele aspecte legate de oportunitatea și legalitatea amplasării și extinderii florăriei «Geanyna»” și a solicitat conducerii Spitalului Județean documentația care a stat la baza eliberării avizului favorabil de către dr. Leonard Roșu. În răspunsul său, directorul Roșu recunoaște că „din punct de vedere subiectiv, toți medicii sînt nemulțumiți de extinderea construcției, întrucît s-au tăiat copacii din fața spitalului, ce creau o perdea de protecție, a fost distrus spațiul verde și este afectată luminozitatea din interiorul cabinetelor de consultație”, dar, „din punct de vedere obiectiv, considerăm că gestionarea acestei situații este atributul legal al Primăriei”. Interesant este, însă, faptul că „subiectivitatea” i-a lovit pe nu mai puțin de 79 de medici, care nu au ezitat să trimită pe adresa Primăriei un protest în care scrie negru pe alb că „este o rușine ca în fața unei unități sanitare de utilitate publică să apară asemenea construcții”.
Acuzații de abuz în serviciu din partea Colegiului Medicilor
În ședința sa din 16 iulie, Biroul Executiv al Colegiului Medicilor ajunge, potrivit procesului verbal de ședință, la aceeași concluzie, în timp ce dr. Neculai Filipescu, vicepreședintele organismului în cauză, nu s-a sfiit să-l acuze pe dr. Leonard Roșu de abuz în serviciu. „Nu e treaba domnului doctor Roșu, ca director de spital, să dea astfel de avize. Este vorba de abuz în serviciu, pentru că acest lucru trebuia să facă obiectul unei ședințe extraordinare a Consiliului de Administrație, dar acest lucru nu s-a întîmplat. Prin răspunsul dat la adresa primăriei, dînsul nu a încercat altceva decît să acopere ilegalitatea făcută tot de el”, ne-a declarat dr. Neculai Filipescu. O acuzație pe care dr. Leonard Roșu, directorul Spitalului Județean, a respins-o însă, categoric. „Avizul meu a fost unul de principiu și, ori cu el, ori fără el, era cam același lucru, pentru că, atît timp cît terenul în cauză este proprietatea privată a domnului Sicu, el trebuia să discute cu Primăria, nu cu noi. Oricum, cum este vorba de o proprietate privată, florăria nu poate fi mutată din fața spitalului și cred că e mai bine să existe aici o construcție modernă, decît cașcarabeta care este acum. Apoi, nu știu dacă doctorul Filipescu i-a întrebat pe vecini atunci cînd și-a construit vila între blocuri”, a spus dr. Leonard Roșu.
Pe de altă parte, vicepreședintele Colegiului Medicilor spune că nici avizele date de DSP nu sînt tocmai în ordine. „Fișa tehnică emisă în vederea emiterii Acordului Unic pentru obținerea Avizului Sanitar nu are număr de înregistrare, data este modificată și lipsește și ștampila unității. În plus, mi se pare destul de curios faptul că cererea pentru obținerea avizului sanitar a fost depusă pe 27 august 2003, pentru ca avizul să fie eliberat peste numai 24 de ore”, a mai spus dr. Neculai Filipescu.
Contactată telefonic, dr. Cornelia Cojocaru, directorul DSP Bacău, susține însă, că, din punct de vedere al avizelor în cauză, totul este cît se poate de legal. „Primăria ne-a solicitat amănunte despre avizul dat pentru extinderea florăriei «Geanyna» și, atunci, am discutat din nou cu domnul Simion, inspectorul nostru care se ocupă cu astfel de probleme, iar dînsul mi-a confirmat încă o dată că sînt respectate toate normele de ordin sanitar. De protestul medicilor nu știam nimic și probabil că el a fost inițial recent, pentru că sînt plecată din Bacău de cîteva zile”, ne-a declarat dr. Cornelia Cojocaru. Aceasta a recunoscut, însă, că „fiecare persoană are dreptul să-și spună punctul de vedere și nu știu dacă acum putem întoarce roata, pentru a schimba niște lucruri vechi”.
Patronul florăriei „Geanyna” a sistat lucrările de extindere
Povestea florăriei „Geanyna” din fața Spitalului Județean începe, potrivit spuselor patronului Eugen Sicu, undeva în 1996 – 1997. „Vindeam flori în Piața Sud și, inițial, am vrut să construiesc florăria acolo, dar cei de la Primărie mi-au spus că nu ar fi cea mai bună idee, pentru că piața urma să intre în reconstrucție. Așa mi-a venit ideea să o fac în fața spitalului. Am zis să fac ceva frumos, mai ales că zona era plină de țigani cu căldări cu flori și numai estetică nu era”, povestește Eugen Sicu. În 2002, acesta cumpără 2.393 de metri pătrați de teren pe Calea Moinești nr. 5 în schimbul căruia primește, din partea Primărie, 300 de metri pătrați în fața Spitalului Județean. Adică, tocmai pămîntul pe care era construită florăria „Geanyna”, plus o halcă de pămînt în continuarea acestuia. Odată finalizată tranzacția, Sicu începe să adune autorizațiile necesare pentru începerea lucrărilor de extindere, pe care le demarează pe 7 iunie. „Pămîntul este al meu și nu fac nici o ilegalitate, pentru că am toate autorizațiile necesare. Aici va fi un magazin ultramodern, din sticlă și beton, care va înlocui actuala construcție. Actuala copertină va dispărea, ceea ce va mări spațiul dintre florărie și spital, așa că pompierii nu vor avea nici o problemă în a interveni în cazul unui incediu la spital. Apoi, scara de incendiu poate fi pusă și pe deasupra magazinului. Unii medici spun că magazinul va lua lumina cabinetelor, dar nu este cazul, pentru că acesta nu va depăși înălțimea parterului de la spital. Cît privește activitatea magazinului, nu voi vinde decît flori, deși aș fi putut vinde foarte bine și sicrie, așa cum m-au acuzat unii”, a susținut Eugen Sicu. Dacă intențiile acestuia se vor materializa, rămîne de văzut. Deocamdată însă, lucrările au fost oprite. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns