• anul 2002 a fost cel mai bogat în investiții pentru sectorul medical băcăuan • 10 aparate de investigații, patru pentru tratamentul insuficienței renale cronice și alte trei echipamente moderne pentru sălile de operație au fost puse în funcțiune anul acesta în spitalele județului
După aproape 13 ani în care a fost Cenușăreasa sectorului bugetar, activitatea din unitățile medicale și-a primit în 2002 porția de bani destinată investițiilor, pe care o merita de mult. Anul care se încheie a fost singurul în care acest capitol a depășit așteptările. Pe baza creditelor externe, Ministerul Sănătății a repartizat sistemului sanitar din județul Bacău cele mai multe aparate de investigații și tratament de după ’89. Cel mai cîștigat dintre beneficiari a fost Spitalul Județean, cea mai mare unitate din Bacău, pentru care de la repartizarea, în anul 2000, a tomografului computerizat nu se mai întrezăreau alte investiții în aparatură de ultimă generație. Sterilizatorul automat care deservește blocul operator și secțiile cu profil chirugical, un aparat mobil de radiologie pentru bolnavii nedeplasabili, un altul destinat radiografiilor pentru copii, două seturi de echipamente pentru sălile de operație și mamograful computerizat sînt aparatele nou-nouțe care de anul acesta au intrat în dotarea Spitalului Județean. În valoare de aproape o jumătate de milion de dolari, aparatele au fost amplasate și cu ajutorul financiar al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS). Pentru prima dată în bugetul aprobat de București al CAS a existat un capitol special pentru cheltuielile aferente instalării aparaturii de înaltă performanță. În anul 2002, din fondul asigurărilor de sănătate, județului Bacău i-au revenit aproape 900 de milioane de lei, bani folosiți numai pentru instalarea aparatelor noi destinate spitalelor băcăuane.
Și pentru spitalul din Moinești anul 2002 a fost unul bogat în repartiții de aparatură medicală performantă. Un sterilizator identic cu cel de la Bacău, echipament pentru sălile de operație și patru aparate de dializă pentru secția de Nefrologie care va începe să funcționeze de la anul au fost dotările pe care spitalul moineștean le-a primit de la minister. Și aparatura modernă repartizată acestui spital din județ valorează cîteva sute de mii de dolari. Ultimul pe lista ministerului a fost anul acesta spitalul Onești. Aici au fost repartizate anul acesta trei aparate radiologice, toate puse în funcțiune cu bani din fondul destinat instalării aparaturii de înaltă performanță al CAS. Echipamentele de diagnostic și tratament repartizate în 2002 sistemului sanitar băcăuan valorează aproximativ un milion de dolari. Cu toate că reprezintă un record la capitolul investiții în aparatura medicală, anul 2002 nu a reușit să acopere toate găurile ivite după ’89 în acest domeniu. În acest moment, aparatura radiologică a spitalelor, care nu au primit de zeci de ani un astfel de echipament și aparatura de laborator a majorității unităților medicale, au nevoie urgență de investiții. „Pentru anul viitor am înaintat la minister solicitările venite din partea directorilor de spitale. Ele se axează în principal pe aparate de radiologie și de laborator. Spitale ca cele din Podu Turcului, Comănești și Buhuși au mare nevoie de astfel de echipamente. Pentru anul 2003, Ministerul Sănătății a anunțat un program de reabilitare a secțiilor de radiologie, motiv pentru care ar exista speranțe ca și celelalte spitale să primească aparatură nouă”, ne-a declarat dr. Cornelia Cojocaru, director al Direcției de Sănătate Publică. Tot anul acesta, spitalele din județ au reușit și performanța de a bate recordul nu doar la dotări, ci și la sponsorizări. Cea mai mare porție de generozitate a managerilor de firme private și de stat a revenit Spitalului Județean, unde valoarea sponsorizărilor s-a ridicat la cîteva miliarde de lei. Banii au fost destinați reabilitării centralei termice, amenajării unora dintre spațiile care adăpostesc acum aparatele de înaltă performanță, igienizării unor secții, dar și modernizării integrale a unora dintre ele de către asociația Betania. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns