Slabe șanse să se înființeze noi comune pînă la alegeri
• Legea alegerilor prevede că nu se pot înființa localități decît cu trei luni înainte de alegeri • cetățenii din satele care se doreau independente vor vota tot la actuala comună • abia după aceea se vor putea desprinde și să aibă primarul lor
Județul Bacău a fost prins în ultimul an și jumătate de moda referendumurilor. Sub diverse motive, locuitorii din mai multe sate au cerut să se facă referendumuri pentru a se desprinde de comunele la care sînt arondați în prezent și să devină independenți. Cei mai mulți s-au plîns că satele lor sînt prea îndepărtate de primării și că pierd foarte mult timp pe drumuri pentru o simplă adeverință. Alții au spus chiar că actualii primari nu fac nimic pentru comunitatea lor și că se ocupă doar de satul reședință de comună. Sînt cîteva localități în care referendumurile au dus la înființarea unor noi comune, în altele însă demersul a fost zadarnic. Problema e că și în acele comune în care au fost validate referendumurile nu se va schimba nimic pînă nu apar legile care să consfințească apariția noilor localități.
Conform Legii alegerilor, se puteau emite acte normative referitoare la înființarea de noi comune cu cel puțin trei luni înainte de organizarea alegerilor. Cum pînă la scrutinul din iunie sînt mai puțin de trei luni, în județul Bacău nu se mai pot înființa noi comune. Adică, oamenii vor vota tot pentru localitatea de care aparțin acum. Dacă după aceea va fi dată legea pentru înființarea noii comune, se vor organiza alegeri pentru desemnarea unui nou primar și a unui nou consiliu local. Cu alte cuvinte, referendumurile au fost organizate degeaba. În absența unor acte normative clare, nici reprezentanții Prefecturii nu pot spune cum ar urma să se procedeze pe viitor.
În schimb, demersurile făcute pentru constituirea unor localități noi vor duce la tot felul de complicații pe 6 iunie, la alegerile locale. Gheorghe Hură, secretarul general al Prefecturii Bacău, a explicat că oamenii din satele ce vor deveni comune nu vor vota ca toți ceilalți, ci pe liste suplimentare de votare.
Pînă acum s-au organizat referendumuri în 13 localități din județ. În două cazuri, la Gura Văii și la Berești Bistrița, nu s-au strîns suficiente voturi pentru înființarea unor comune noi, iar referendumurile n-au fost validate. În schimb, la Nicolae Bălcescu se va înființa comuna Sarata, Odobeștiul se va desprinde de comuna Secuieni, , la Geoseni va apărea comuna Ștefan cel Mare, iar satul Prăjești se va separa de comuna Traian. Acestea sînt cazurile pentru care Prefectura Bacău a trimis la Guvern proiecte de lege pentru înființarea noilor comune. Autoritățile de la Bacău au informații că aceste proiecte au ajuns la Camera Deputaților, însă parlamentarii nu au votat pentru validarea lor. (Oana MĂGUREAN, Eduard ADAM)
Lasă un răspuns