Referenții sociali din cadrul primăriilor din mediul rural reprezintă o verigă importantă în sistemul de protecție a copiilor, fie și numai pentru faptul că aceștia sînt cei care ar trebui să dea primele informații despre un caz sau altul. Teoretic. Practic însă, o parte dintre cei care ar trebui să știe cam tot ce mișcă în comună în domeniul au reușit să le scoată peri albi specialiștilor de la Direcția Generală pentru Protecția Copilului (DGPC). Cei de aici au întocmit chiar și un top al comunele cu ai căror referenți sociali se cooperează cel mai greu, capul de listă fiind ținut de comunele Racova, Gîrleni, Letea Veche, Blăgești, Agăș sau Livezi. „Cînd i-am solicitat o anchetă socială despre un caz, referenta socială din Racova mi-a transmis să mă duc pe teren, pentru că de asta i-au banii și exemplele ar putea continua. De exemplu, referentul social din Blăgești pozează într-un tip foarte politicos și serviabil, dar pînă trimite o anchetă socială durează”, ne-a spus Narcisa Mocanu, asistent social în cadrul DGPC. De altfel, Mihai Sandu, referentul social din Blăgești a recunoscut deschis că habar nu avea de cazul fraților Vrînceanu din satul Poiana Negustorului, în momentul cînd cel mai mic dintre aceștia a ajuns în Spitalul de Pediatrie din Bacău cu pielea putrezită de mizerie.
În dorința de a afla și punctul de vedere al unuia din cei arătați cu degetul, am sunat la Primăria din Racova, unde Maria Feraru, referenta socială a confirmat din plin acuzele oamenilor de la Protecția Copilului. „Cei de la DGPC pot să spună ce vor. Oricum, întotdeauna vor să-și rezolve problemele prin telefon și nu trimit măcar o adresă oficială dacă sînt interesați de vreo anchetă socială. Eu știu problemele tuturor familiilor din comună, dar dacă îi interesează pe cei de la DGPC, să vină pe teren. Dar e problema șefilor de la Protecția Copilului dacă nu-și controlează subalternii”, ne-a declarat Maria Feraru.
Problema referenților sociali din mediul rural nu e nouă, dar, din păcate pentru Protecția Copilului, aceasta nu prea poate face foarte multe. „În mod normal, atunci cînd se angajează un referent social din comisia de concurs ar trebui să facă parte și un reprezentant de-al nostru. Cum acest lucru nu este obligatoriu, unii primari nici nu ne mai anunță cînd are loc un astfel de concurs”, a precizat Sorin Brașoveanu, director general al DGPC. În aceste condiții, nu mai miră pe nimeni faptul că șase frați din Agăș, de exemplu, sînt lăsați să cerșească din poartă în poartă doar pentru că referentul social din comună nu știe ce să scrie în ancheta socială. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns