– Guvernul a aprobat sediile regionale ale ANAF și direcțiile antifraudă – dispar direcțiile generale ale finanțelor publice
Petru DONE
Direcția Generală a Finanțelor Publice Bacău și instituțiile din subordinea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) vor fi subordonate Direcției Financiare Regionale Iași odată cu noua împărțire administrativ-teritorială a României. Guvernul a aprobat, miercuri seara (24 iulie), cele opt sedii ale direcțiilor financiare regionale, precum și sediile regionale ale Direcției Antifraudă a ANAF. Noile direcții financiare vor funcționa la Iași, Cluj-Napoca, Brașov, Timișoara, Craiova, Ploiești și București, iar direcțiile antifraudă au fost stabilite pentru acele orașe care au activități specifice frontierelor, precum Constanța, Suceava, Oradea, Alexandria, Târgu-Jiu, Deva, Sibiu sau București.
Premierul Victor Ponta a arătat că sediile regionale ANAF au fost stabilite în funcție de numărul de contribuabili, în Regiunea Nord-Est municipiul Iași fiind orașul cu cei mai mulți locuitoiri și cu cele mai multe societăți comerciale. „Decizia a fost adoptată de Guvern printr-o hotărâre de reorganizare a ANAF, dar totul va fi oficial după ce aceasta va fi publicată în Monitorul Oficial – spune purtătorul de cuvânt al DGFP Bacău, Adrian Anghel. Oricum, vor fi multe alte măsuri luate pentru aplicarea hotărârii, pe care încă nu le cunoaștem și nu putem anticipa. Va fi o reorganizare a instituțiilor, poate și ceva concedieri, dar cele mai vizate vor fi departamentele de control în domeniu”.
Premierul a precizat că administrațiile fiscale județene nu se desființează in urma reorganizării ANAF și nici nu renunță la funcțiile suport pentru contribuabili. Atribuțiile direcțiilor generale regionale – a anunțat Ministerul Finanțelor Publice – vor fi de coordonare a administrațiilor fiscale județene, preluând doar funcțiile suport necesare desfășurării activității administrațiilor fiscale județene. Acestea din urmă își vor desfășura activitatea în aceleași locații, iar relația cu contribuabilii va rămâne neschimbată. Administrațiile finanțelor publice din municipiul reședință de județ vor prelua o mare parte din atribuțiile vechii DGFP. Mai mult, deplasarea competențelor către nivelul regional nu va fi însoțită de mutarea în totalitate a personalului.
Restructurarea ANAF reprezintă o precondiție pentru implementarea „Proiectului de modernizare a administrației fiscale”, pentru care s-a semnat un acord de împrumut cu Banca Mondială în valoare de 70 de milioane de euro, pe 8 mai 2013. „În acest context – a mai comunicat ministerul -, pentru reorganizare s-a avut în vedere, aplicarea unei noi strategii de resurse umane și simplificarea procesului decizional. Acest deziderat se va realiza, pe de o parte, prin realocarea personalului spre domeniile deficitare (antifraudă, inspecție fiscală, IT, juridic) sau spre organele fiscale cu cel mai mare grad de încărcare și, pe de altă parte, prin eliberarea din funcție a celor care nu corespund din punct de vedere profesional și al integrității. De asemenea, prin reducerea cu până la 30% a funcțiilor de conducere se va accelera procesul decizional și se vor realiza economii în vederea încadrării în fondurile bugetare alocate pentru cheltuielile de personal.”
Totodată, Guvernul a aprobat ca întreg procesul de reorganizare a ANAF să se facă în limita numărului de posturi ocupate în prezent.
dan dorin a zis
LASA OAMENII PE DRUMURI…ASTA FAC