Contrabanda cu tigarete a atins cote alarmante de la inceputul acestui an, iar Regiunea Nord-Est se numara printre cele mai afectate de acest fenomen. Contrabanda a devenit liderul in volum al pietei de profil din Romania. Expansiunea fara precedent a pietei negre a fost cauzata de
cresterea abrupta a accizei din ultimul an. Principalii producatori de tigarete de la noi – British American Tobacco Romania, Japan Tobacco International Romania si Philip Morris Romania estimeaza ca pierderile la bugetul de stat cauzate de contrabanda se vor situa, in acest an, la peste un miliard de euro. In regiune, Bacaul este una dintre „vamile” de care contrabandistii se tem cel mai mult.
Conform unui studiu realizat de compania independent? de cercetare Novel Research, volumul contrabandei cu tigarete din Romania se situa, in luna februarie 2010, la 36,2% din totalul pietei, in crestere de la 22% în ultimul trimestru al anului 2009. Numai in Bacau – spune directorul coordonator al Directiei pentru Accize si Operatiuni Vamale, Valentin Grosu – si numai in luna februarie, fenomenul a crescut in amploare cu 150% fata de anul 2009. „Am capturat, de la inceputul acestui an – a precizat Valentin Grosu -, 98.250 de pachete de tigarete, aproape 40.000 in ianuarie si aproape 58.600 in februarie.
Sint tigarete de categorii diferite, nu le-am socotit o valoare de piata, dar valoarea lor fiscala este de aproape 100.000 de euro”.
Nordul intrece Vestul
Începutul anului 2010 este considerat o perioada de schimbari majore, care au determinat «ruperi de trend» pe pieta de tigarete, manifestate prin cresterea semnificativa a contrabandei. „In prezent – a apreciat Marian Marcu, Managing Partner la Novel Research -, contrabanda preia pozitia de lider cu o cota volumica de 36,2% la nivel national, depasind, astfel, oricare alt jucator din categorie”. Regiunea Nord-Est este a doua, in tara, dupa Regiunea Vest, in functie de amploarea fenomenului. Cele mai multe tigarete sint aduse din Republica Moldova si prin duty free-uri, dar si din Ucraina si din Rusia sau Serbia. Multe vin, insa, si pe cai inca necunoscute. In Regiunea Nord-Est, daca
in anul 2009 ponderea marfii o detinea cea din Moldova, de la inceputul anului a inceput sa creasca ponderea celei din duty free. Evident, pretul tigaretelor au facut ca afiniutatea fata de produsele ilegale sa fie, din ianuarie 2010, in crestere.
Producatorii vor front comun cu autoritatile
Principalii producatori de tigarete din Romania considera ca aceasta situatie este una foarte grava si isi manifesta disponibilitatea de a identifica, împreuna cu autoritatile competente, masuri urgente si eficiente de lupta impotriva contrabandei. „Este necesara o interventie urgenta si ferma din partea autoritatilor statului prin care sa protejeze jucatorii legitimi de competitorii ilegali si sa contracareze pierderile la bugetul de stat, estimate pentru anul in curs la peste un miliard de euro. Daca anul trecut contrabanda detinea prima pozitie in
termeni de profit, odata cu ianuarie 2010 a preluat conducerea si la volumele vindute” – a afirmat Adrian Popa, directorul Corporate & Regulatory Affairs, British American Tobacco Europa de Sud-Est. Industria legala, producaorii, distribuitorii, comerciantii mici si mijlocii, angrosisti si marile lanturi de magazine vor pierde o sursa principala de venit si, în consecinta, o parte isi vor restringe activitatea sau se vor închide, iar bugetul de stat va fi afectat în mod consistent.
„Speram ca echipa guvernamentala intelege dimensiunea contrabandei si, ca totdeauna, sintem deschisi dialogului cu autoritatile competente menite sa identifice masuri urgente si eficiente de lupta impotriva contrabandei cu tigarete” – a declarat Andrei Vasilescu, director Corporate Affairs Romania si Bulgaria, Philip Morris Romania. Industria tutunului este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat – în 2009, cele trei companii au contribuit cu peste 2 miliarde de euro, din accize si TVA.
Lasă un răspuns