• după ce a repartizat un miliard și jumătate de lei pentru modernizarea saloanelor în care mamele stau alături de nou-născuți, Direcția de Sănătate a mai alocat 350 de milioane de lei pentru repararea a încă unui sector al Maternității • nici viitorii părinți nu se lasă mai prejos și repară pe cont propriu rezervele Maternității
Ridicarea la rang de unitate medicală regională care să deservească atît pacientele din Bacău, cît și pe cele din județul Vrancea, obligă Maternitatea ca în cel mai scurt timp dotarea și condițiile hoteliere să fie cît mai moderne. Primele schimbări care au avut loc la maternitatea băcăuană s-au făcut simțite anul acesta, cînd suma de un miliard și jumătate de lei alocată de Ministerul Sănătății a transformat opt saloane destinate proaspetelor mămici în spații asemănătoare celor existente în unitățile similare din Occident. Saloanele modernizate cu bani de la minister au fost amenajate în sistem rooming, astfel că proaspetele mămici au avut voie să stea lîngă micuții abia veniți pe lume. Modernizarea unei singur palier al Maternității nu era însă deajuns pentru ca fondurile pentru aparatură medicală să fie deblocate cu mare ușurință. „Prima condiție ca maternitatea să fie dotată cu aparatură de ultimă oră, absolut necesară într-o unitate astfel de unitate regională, este reparația clădirii și igienizarea ei. Din ianuarie 2004 avem șanse să primim fonduri elvețiene pentru dotarea cu aparatură dacă vom înlătura toate deficiențele legate de condițiile hoteliere”, ne-a declarat dr. Vladimir Corneleac, șeful secției Obstetrică-Ginecologie I din Maternitate. Zilele acestea, pe lîngă amenajarea saloanelor în sistem rooming, Maternitatea și-a trecut la capitolul modernizări și centrala proprie, astfel că unitatea medicală a scăpat de problemele legate de căldură și apă caldă. Tot zilele trecute, maternitatea a reușit să mai facă rost de bani pentru continuarea unor lucrări de reparații într-o aripă a clădirii care fusese dezafectată de aproape trei ani. „Nouă saloane a cîte trei paturi aflate la etajul I fuseseră dezafectate din cauza stării avansate de degradare a încăperilor și grupurilor sanitare. Aripa era destinată internării gravidelor aflate în ultimul trimestru de sarcină și care prezentau risc obstetrical. Cele 350 de milioane de lei primite recent de la Direcția de Sănătate Publică ne permit să renovăm această parte a clădirii și să reintroducem în circuitul Maternității cele nouă saloane dezafectate”, a continuat doctorul Corneleac.
Alături de banii primiți de la Ministerul Sănătății și Consiliul Județean, Maternitatae a mai beneficiat și de o sponsorizare în valoare de peste 100.000 de euro din partea asociației Betania. Cu acești bani, sectorul de prematuri al secției de Nou-Născuți a fost complet renovat. Nici viitorii părinți nu au fost mai prejos. Din propriul buzunar, patru familii din județ au renovat tot atîtea rezerve, în care opt viitoare mame pot sta în condiții care nu amintesc cu nimic de spital. Una dintre familiile care au schimbat din temelii aspectul unei rezerve din Maternitate sînt soții Mocanu din Onești. În urmă cu mai bine de jumătate de an, Nicolae Mocanu, a cărui soție era însărcinată cu primul său copil, a sponsorizat din propriul buzunar lucrările de reparație și modernizare a unei rezerve din Maternitate. „Renovarea rezervei am făcut-o special pentru soția mea, dar și cu gîndul că ea va fi de folos și altor mămici și copii care vor veni după ea. Am fost ajutat și de membrii familiei, buni meseriași, care au lucrat foarte bine și au renovat complet rezerva. Pereții au fost curățați integral și tencuiți din nou. Gresia și faianța, obiectele sanitare au fost și ele înlocuite, iar lenjeriile pentru paturi au fost și ele înlocuite cu unele noi”, ne-a declarat Nicolae Mocanu. Abia de la anul, eforturile cadrelor medicale de a face rost de fonduri pentru modernizarea saloanelor și a viitorilor părinți de a moderniza cîteva rezerve își vor arăta adevăratele efecte. Cu spațiile renovate și proaspăt igienizate, Maternitatea va avea șanse să primească și fonduri pentru aparatură nouă. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns