Acestea au ajuns la aproape 502 milioane de lei.
Restanțele bancare ale băcăuanilor se mențin pe scădere, de la începutul anului și chiar de la sfârșitul anului trecut. După atingerea unui nu record istoric la acest capitol, în septembrie trecut, restanțele au ajuns, la final de ianuarie, la numai 512 miloane de lei, față de 579 de milioane cu patru luni înainte și față de 514 milioane în decembrie. La sfârșitul lunii martie – ultimul reper făcut cunoscut de Banca Națională a României – restanțele au ajuns la ceva mai mult de 500 de milioane de lei.
Și economiile au fost mai mari, la sfârșit de martie, comparativ cu aprilie, și au ajuns la peste 7,7 miliarde de lei, foarte aproape de un record al tuturor timpurilor, înregistrat în luna septembrie 2012 – așa cum rezultă din situația făcută publică de BNR.
De asemenea, și volumul total al creditelor solicitate băncilor a crescut, dar la sfârșitul lunii martie a rămas tot pe aproape de 4 miliarde de lei, mai mare cu peste 8,5 milioane de lei față de luna anterioară. Băcăuanii au solicitat băncilor credite în lei de aproape 2,18 miliarde de lei, iar în valută la echivalentul a 1,69 de miliarde de lei. În schimb, disponibilitățile la vedere, depozitele pe termen și depozitele rambursabile după notificare și altele sunt în valoare de peste 7,7 miliarde de lei. Cel mai mare volum al creditelor, fie în lei, fie în valută, este cel al creditelor curente, aflate în preluare sau rambursare. Creditele restante rămân, în continuare, mai mici decât economiile, dar de 13,31 de ori mai mari decât cele din luna octombrie 2008 (adică față de începutul crizei economice), când au ajuns la numai 37,7 milioane de lei. Este de înțeles că rezidenții au cel mai mare volum de credite, de aproape 1,69 de miliarde de lei, pe când nerezidenții stau aproape de 1,79 de milioane de lei.
Problema cea mare rămân, în continuare, și pe piața băcăuană creditele pentru consum ale populației, de aproape 401 milioane de lei în ambele tipuri de valută, în timp ce pentru locuințe s-au cerut 474 de milioane de lei, iar pentru alte scopuri doar ceva mai puțin de 6 milioane (în scădere față de luna aprilie). Cel mai mare volum de credite apare, însă, în contul agenților economici, adică peste 804 de milioane de lei, în moneda națională sau echivalentul în valute.
La capitolul disponibilități, putem vorbi de economii importante și în cazul firmelor și al instituțiilor. Acestea aveau în cont depozite în valoare de peste 64,2 milioane de lei, dar în scădere față de luna decembrie. Populația deținea însă ponderea, ca de obicei, la sfârșitul lunii ianuarie suma fiind de peste 884 de milioane de lei (în ușoară creștere).
Lasă un răspuns