• restaurantele, fast-food-urile, distribuitorii de înghețată nu mai au nevoie de licențe de la Direcția Agricolă
Unitățile de alimentație publică – adică restaurantele, fast-food-urile, pizzeriile și altele – au scăpat de un control, cel al Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală. Un ordin al ministrului de resort emis în luna iunie modifică Regulamentul de acordare, suspendare și retragere a licențelor de fabricație destinate agenților economici care desfășoară activități în domeniul producției de produse alimentare, iar organismul central a adus și cîteva clarificări în noul act normativ. Acum, reglementările în discuție sînt complet operaționale.
Din noile reglementări a dispărut obligativitatea licenței în sectorul alimentației publice. Este vorba de restaurante, fast-food-uri, pizzerii, covrigării etc. Practic, cei care fac semipreparate și preparate culinare nu mai au nevoie de licențiere de la DADR. De asemenea, cei care lucrează cu produse de alimentație publică, firmele care fac popcorn, sifon, băuturi preparate la dozator sau înghețată preparată la dozator nu mai au nevoie de licență de fabricație. De asemenea, nici colectarea, trasportul și preluarea materiilor prime și a semifabricatelor lactate – lapte, caș, smîntînă – nu mai necesită licență, ca și tranșarea cărnii. Cu alte cuvinte, și măcelăriile au scăpat de întocmirea unui dosar. De asemenea, depozitarea și transportul produselor alimentare și băuturilor nu mai trebuie să aibă licență de fabricație.
Patronii firmelor a căror activități au ieșit de sub incidența acestui act pot răsufla ușurați, pentru că au scăpat pe un control și de o cheltuială. Totuși, nu se poate spune că și consumatorii au temeiuri să se bucure. Licența de fabricație își avea rostul ei. Atunci cînd era solicitată, patronul trebuia să facă un dosar cu schița spațiului, cu dotarea cu instalații, utilaje, aparate de măsură și control specifice fabricației etc. Angajații DADR aveau și atribuții de control pe această linie, iar amenzile erau între 10 milioane de lei și 50 de milioane de lei. Este foarte posibil ca actul normativ să fi fost reajustat mai ales datorită presiunilor exercitate de patronii unităților de alimentație publică, sătui, probabil, de atîtea controale. Mai există și ideea că înființarea registrului unic de control trebuie să evite controale suprapuse pe același aspect.
Controalele rămîn în sarcina DSP, DSV și OJPC
Reacțiile celor care vor beneficia de aceste prevederi erau ușor de anticipat. „Nu mai dăm bani pe tot felul de acte – spune șeful complexului „Flora” din Slănic Moldova, Gheorghe Dascălu. Cît despre calitatea produselor pe care le punem pe masa consumatorilor, cine vrea să fie corect, este corect și cu și fără licență. Care vrea să înșele o face oricum”. Licența de fabricație însemna o cheltuială de 1.500.000 de lei, sumă pentru care nu se dă faliment. Deși s-au făcut clarificări, este dificil de apreciat în acest moment care vor fi consecințele. Controalele vor fi efectuate pe mai departe de Direcția de Sănătate Publică, de Direcția Sanitar-Veterinară și de Oficiul Județean pentru Protecția Consumatorilor. Cei care au activități în domeniu spun că și pînă acum erau deseori ținta a tot felul de verificări și că acestea nu-i vor ocoli nici în continuare. Pe moment însă, unii agenți economici au scăpat de un control. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns