Saramură de pește a la Ilie
Aceasta este o rețetă specială, pe care cu greu am putut să i-o smulgem lui Ilie Huzumă, expertul în saramură de pe Valea Pereschivului. Ingredientele sînt cele clasice, în schimb modul de preparare este special. În primul și în primul rînd, peștele nu se curăță de solzi. După ce se curăță de măruntaie, peștele, de preferință unul mai mărișor, se sărează puțin, apoi se pune pe un grătar sau pe o plită cu sare. În apa care se fierbe se adaugă roșii coapte pe plită, ardei grași sau capia, tăiați fidea, puțin Delikat, oțet, cimbru, ardei iute, sare, piper și 2-3 căței de usturoi zdrobiți, care se pun abia la sfîrșit, ca să nu li se piardă gustul prin fierbere. Roșiile coapte pot fi bine înlocuite cu bulion sau suc de roșii. Obligatoriu, la sfîrșit se presară pătrunjel tocat. Această compoziție se toarnă peste peștele la grătar și se servește caldă sau rece, după preferință. Poftă bună! Și atenție la pălărie!
Lasă un răspuns