România trece, din toamnă, la salariul minim european. El va fi calculat în funcție de salariul mediu brut de la nivelul țării și nu va mai putea fi o sumă stabilită arbitrar de politicieni.
Potrivit unei variante de lucru, calculul salariului minim european va fi făcut având ca punct de referință 50% din salariul mediu național. Vor fi luați în considerare și alți doi indicatori, respectiv puterea de cumpărare și productivitatea muncii, potrivit stirileprotv.ro.
O directivă europeană, pe care și România s-a angajat să o aplice, prevede ca salariul minim european să fie socotit în funcție de un coș de bunuri și servicii la prețuri reale, pentru a determina costul vieții. Fiecare țară ar avea astfel propriul salariul minim european care să asigure un trai decent.
„Directiva europeană spune că un asemenea coș e un instrument mai potrivit decât orice prag. Autoritățile din România ignoră în continuare faptul că avem un astfel de instrument, asta pentru că avem o diferență și mai mare între salariu și acest coș de consum. Fiecare stat are o libertatea foarte mare în transpunerea directivei respective, cum va trasa propria politică. Salariul minim a crescut mai mult decât inflația, dar foarte puțin”, a precizat Ștefan Guga, cercetător, Syndex România.
În prezent, salariul minim nu acoperă nevoile unui român pentru a trăi decent, așa cum cere directiva europeană. De luna viitoare, salariul minim net va fi aproape 2.400 de lei, dar calculele specialiștilor arată că, pentru un trai decent, un adult singur are nevoie o sumă mai mare cu 1.400 de lei – în total, de 3.800 de lei pe lună. De atâția bani e nevoie pentru mâncare, casă, îmbrăcăminte, educație, recreere și pentru un fond de economii.
Intenția Guvernului este ca salariul minim european să fie introdus anul acesta, până în noiembrie. Executivul va discuta în următoarea ședință un proiect de lege în acest sens.
Lili a zis
O să trecem la salariu minim european doar dacă ne forțează UE fiindcă după guvernanți noștri nici gând. Europarlamentarii noștri sunt acolo în vacanță.