La Galeriile „Frunzetti” din Bacau a avut loc vineri seara vernisajul Expozitiei de grup „B”, ce reuneste lucrari de pictura a peste 20 de plasticieni bacauani. Proiectul, ajuns la cea de-a treia editie, este construit in jurul personalitatii maestrului Ilie Boca, initiatorul in anii ’90, a unei Universitati de Arta in Bacau. Expozitia aduce in fata publicului tablouri semnate de absolventi ai cursurilor sale de arta, astazi membri, in majoritate, ai Uniunii Artistilor Plastici din România – Filiala Bacau, si de ceilalti profesori ai lor de atunci, pictorii Ovidiu Marciuc, Carmen Poenaru, Vasile Craita Mândra si Dany Zarnescu.
Veti mai regasi pe simeze lucrari semnate de Viorica Zaharia, Geanina Ivu Vlad, Constantin Ciuperca, Doina Munteanu, Adrian Paiu, Dionis Puscuta, Marius Craita Mândra, Constantin Tanasache, Tamara Antal, Liliana Dumitriu, Monica Carp, Dorel Facaoaru, Dumitru Macovei, Stefan Suditu, Carmen Istrati Murariu si Carmen Voisei. „Am organizat aceasta expozitie sa ne amintim de acea Academie de Arte din Bacau, care a existat cu ajutorul maestrului Ilie Boca. Ne aflam la a treia expozitie dupa sub deviza acestui „B”, „B” de la Boca, de la Bacau. Am vrut sa facem expozitia si pentru a coagula un grup format din studentii de atunci si profesorii lor”, a declarat Dionis Puscuta, presedinte al UAP Bacau.
Vernisajul a fost prilej de rememorare a momentelor de inceput al acestei „povesti superbe”, dupa cum a numit-o artistul Vasile Craita Mindra, cind entuziamul suplinea amaraciunea greutatilor intimpinate, dar si de redefinire a unui regret adincit cu anii, ca proiectul s-a incheiat dupa prima promotie de sase ani si ca Bacaul nu are in prezent un invatamint universitar de arta. „Ma bucur ca sintem pe simezele acestei galerii, profesori si fosti studenti, as mai aminti ca, pe linga cei de la Bacau si Bucuresti, au mai fost si profesori de la Iasi, printre care si Dan Hatmanu si altii, care au sprijinit partea teoretica a cursurilor noastre.
Am regretul ca Universitatea din Bacau n-a putut, desi i-a fost solicitata de mai multe ori, dezvoltarea unei sectii de arta. Chiar Academia de Arta din Bucuresti s-a oferit sa dezvolte in cadrul Universitatii din Bacau o sectie a Bucurestiului, dar vad ca nu prea au pofta de asemenea dezvoltari, ar trebui probabil sa existe o presiune din partea doritorilor din Bacau sa se poate infiinta aici niste sectii de arta. Cred ca viitorul va dezvolta si aceste proiecte, sper sa ne vedem cit mai des in asemenea intilniri de arta. Va doresc tot ce e bine si succes”, s-a adresat maestrul Ilie Boca participantilor la vernisaj.
Carmen Mihalache, critic de arta si redactor – sef al Revistei de Cultura „Ateneu”, a vorbit despre energia creatorului Ilie Boca numindu-si „norocosi” pe cei care au avut sansa de a-i fi fost studenti la cursurile de arta din Bacau. „Ilie Boca dobindeste cu timpul un aer de tinerete, si de fiecare data cind il vad, lui ii place sa stea la vorbe, la taifas, imi spune ca are noi proiecte, ceea ce este extraordinar, pentru ca aceasta tinerete interioara este contagioasa. Se spune ca invatam foarte mult din carti sau ca invatam totul din carti dar la un moment dat invatam foarte mult de la oameni si sintem chiar suma intilnirilor cu astfel de oameni.
O intilnire din aceasta, eu ii zic providentiala, ati avut voi, cei care ati avut prilejul sa stati alaturi de Ilie Boca, si sa mergeti la o facultate pe care el a visat-o. Are o capacitate de daruire, o generozitate extraordinara. In putine cuvinte as vrea sa va spun ca eu il simt ca un fel de fortareata, este un fel de fort, este ceva puternic, care ma face si pe mine mai puternica. Credinta unui mare artist te aparara cumva de vulgaritate, de ignoranta, de tot ce este urit in viata noastra de zi cu zi, te duce cu gindul mai departe”, a declarat criticul de arta la vernisaj. In numarul din luna februarie al Revistei de Cultura „Ateneu” veti putea citi un interviu pe care Carmen Mihalache il realizeaza cu maestrul Ilie Boca. (Laura HUIBAN)
Lasă un răspuns