Recent, Aula „Moldova” a Universității „George Bacovia” a găzduit conferința de închidere a proiectului dedicat dezvoltării profesionale, Rural Activ, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Proiectul „Rural Activ” a urmărit abordarea forței de muncă disponibile în mediul rural prin utilizarea facilă și pragmatică a unor măsuri active, bazate pe informare continuă, consiliere, mediere și formare profesională.
La eveniment au participat reprezentanții SC Cepeca Consulting Center SRL, prof. dr. Nistor Dorel – Inspectoratul Școlar Județean Bacău, Ilie Sorina – AJOFM Bacău, Atănăsoaie Ioan – Primăria Solonț, prof. Cristea Carmen Elena – Colegiul Tehnic „Dumitru Mangeron” Bacău, prof. Vătămănescu Elena – Colegiul „Grigore Antipa”, prof. Daniela Bilbor – director adjunct la Colegiul „Grigore Antipa”, Petrică Oiță – reprezentantul Grupului pentru dezvoltare locală GAL Valea Tazlăului.
În cadrul evenimentului organizat de Cepeca Consulting Center SRL, în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Asociația pentru integrare europeană „Repere” – filiala Bacău și Agenția Județeană pentru Prestații Sociale Bacău, au fost prezentate obiectivele, activitățile și rezultatele obținute pe parcursul proiectului. Grupul țintă a inclus 320 de persoane din satele și comunele băcăuane: 180 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, 50 de persoane inactive, 30 de șomeri (tineri și șomeri de lungă durată), 60 de persoane ocupate în agricultura de subzistență.
Proiectul a oferit cursuri de calificare de limba engleză, comunicare, protecția muncii, protecția mediului, dezvoltarea abilităților antreprenoriale, lucrător comercial, ospătar, bucătar, operator introducere validare date. Participanții au beneficiat și de consultanță individuală în ceea ce privește inserția pe piața muncii. Proiectul, implementat pe o perioadă de 18 luni, a oferit programe de calificare și specializare profesională, inițiere pentru dobândirea de competențe și abilități corelate cu nevoile grupului vizat. Au fost organizate nouă cursuri de calificare în diverse meserii, cu un program bine stabilit de instruire în tehnici moderne de căutare a unui loc de muncă și servicii de mediere directă pentru plasarea în muncă. Pentru 40 de participanți, s-a furnizat un curs de consultanță în dezvoltarea de afaceri pe cont propriu. Din grupul vizat, zece persoane au reușit să se integreze pe piața muncii ca ospătar/ bucătar.
Conferința a fost susținută de Nadia Isailă, președintele Asociației pentru integrare europeană „Repere”: „Fără pregătire și calificare, nu poți ocupa un loc de muncă – a spus Nadia Isailă. Meseria se învață hotărât și cu tenacitate. Astăzi avem prezente și primele roade ale proiectului «Rural Activ»”.
Aula Universității a fost însuflețită de prezența elevilor de la Colegiile „Grigore Antipa” și „Dumitru Mangeron”, majoritatea dintre ei proveniți din mediul rural, interesați de dezvoltarea lor profesională și de inițierea unor afaceri în agricultură, accesate prin fonduri europene.
Petrică Oiță, reprezentantul GAL Valea Tazlăului, a subliniat importanța stabilirii tinerilor în mediul rural, care pot primi ajutor nerambursabil în valoare de 40.000 de euro pentru dezvoltarea unei afaceri în agricultură.
Începând cu 1 ianuarie 2014, ajutorul poate ajunge până la 50.000 de euro.
Anamaria BUJOR
Lasă un răspuns