După ani întregi de amînări și tergiversări s-au reluat lucrările de restaurare la Curtea Domnească și Turnul de apărare din incinta bisericii Precista din Bacău. Cunoscută din documentele vremii ca fiind una dintre ctitoriile marelui voievod Ștefan cel Mare pentru fiul său Alexăndrel, acest locaș de cult amplasat în centrul orașului reprezintă una dintre cele mai vechi mărturii de istorie a urbei noastre. Cercetările arheologice au început în anul 1967 sub coordonarea istoricului Alexandru Artimon, dar au fost întrerupte în anul 1990, din lipsă de fonduri. „Printre cele mai valoroase descoperiri din această zonă se numără vestigii din epoca bronzului, precum și vechea așezare orășenească, datată din secolul al XV- lea”, ne-a spus Alexandru Artimon. Ultimele lucrări de refacere a Curții Domnești și a Turnului de apărare au fost efectuate în anul 1973.
Lucrările de restaurare costă aproximativ 450 de milioane de lei, bani care vin de la Ministerul Culturii. Intenția inițială a fost ca restaurările la Turnul de apărare să fie cît mai complexe, însă „acestea nu se pot efectua decît în exterior, pentru că nu se știe cum arăta turnul vechi, deci o restaurare completă este imposibilă”, a adăugat Artimon.
Cei care intră în curtea bisericii Precista, cunoscut obiectiv turistic și de patrimoniu datorită vechimii sale, pot vizita și ruinele Curții Domnești din vremea lui Ștefan cel Mare. O parte dintre obiectele descoperite aici pot fi admirate la Muzeul Județean de Istorie, situat peste drum de sus-numita biserică. Din punctul de vedere al arheologului Alexandru Artimon, cercetările la Curtea Domnească s-au încheiat. Lucrările ar putea fi continuate doar după ce casele din împrejurimi vor fi dărîmate, dedesubtul acestora fiind posibil să existe multe dintre anexele curții domnești, care nu au fost descoperite pînă acum. (Mirabela ENEA, Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns