Ingrediente: o salară verde, patru roșii, o legătură de ridichi de lună, un castravete, sare, mărar, pătrunjel.
Sosul: 5-6 linguri de untdelemn, 1/2 linguriță sare, 1/4 lingură de piper, cîteva frunze de tarhon. Frunzele de salată se țin în apă rece cu sare, se spală în cîteva ape, se scurg pe un șervet. Se taie fîșii de un lat de deget și se pun în salatieră. Roșiile spălate, tăiate feliuțe subțiri, se pun deasupra cum și ridichile și chiar frunzele de ridichi ce au fost și ele ținute în apă cu sare; castravetele (tînăr), subțire și foarte proaspăt, se pală, se taie feliuțe subțiri și rotunde, cu coajă cu tot. Se toarnă deasupra următorul sos ce poate fi preparat în cantități mai mari și ținut în sticluță astupată, la rece, timp de o săptămînă, avîndu-l la îndemînă și cîștigînd timp. Se poate întrebuința la orice fel de salată crudă.
Frunzele de tarhon spălate, tocate mărunt, se pun într-un pahar, se adaugă muștar, untdelemn, sare, piper, se bat toate cu o furculiță, apoi se adaughă zeama de lămîie sau oțet. Cînd se face cu oțet, se poate adăuga un vîrf de linguriță de miere. Se bate totul bine, se adaugă cîte 1/2 linguriță de mărar și pătrunjel tocat mărunt. Acest sos se toarnă peste salată, cînd se servește la masă.
Salată de ridichi negre
Ingrediente: două ridichi negre, 50 de grame de măsline, o lingură de oțet, sare, două linguri de untdelemn.
Mod de preparare: Se curăță de coajă ridichile și se rad. Se sărează și se lasă 30 de minute. Se storc și se amestecă cu untdelemn și puțin oțet. Se garnisesc cu măsline spălate, desărate și fără sîmburi.
Lasă un răspuns