• ei și-au închiriat remorci din județele faimoase pentru agricultură și se dau drept producători din acele județe
Piețele din Bacău sînt pline ochi în aceste zile, cînd există o adevărată febră a aprovizionării pentru iarnă. Producătorii adevărați au încercat să intre cu produsele lor în piață. Deși țiganii i-au amenințat mereu și au încercat să le cumpere marfa la prețuri cît mai mici, mulți dintre țărani nu au cedat. Ei spun că în această toamnă nu prea au reușit să scoată cine știe ce profit, tocmai din cauza acestor samsari. Pentru că au văzut că sorții nu sînt de partea lor, samsarii au pus la cale o idee nouă. Pentru a se da drept producători veritabili, ei au închiriat sau au cumpărat remorci cu numere de Buzău sau Vrancea și s-au postat la ieșirile din piață, unde vînd marfă. Astfel, ei plătesc mai puțin decît plăteau la tarabă și, totodată, îi păcălesc și pe cumpărători că legumele pe care le comercializează sînt rodul muncii lor.
Afacerea merge. Sînt mulți cei care se duc și cumpără de la samsari, convinși să iau direct de la om. În plus, evită și aglomerația din piețe, uneori infernală. Deși afacerea merge, samsarii tot continuă să încerce să cumpere marfa țăranilor. „Azi noapte, pe la ora două, au venit la mine doi țigani și mi-au spus că trebuie să le dau lor marfa mea pentru că nu am să pot s-o vînd în piață. Da’ ce, eu am muncit un an întreg și am plătit mașina pînă aici ca să le dau lor gogoșarii mei cu 11.000 kilogramul?”, ne-a spus Vasile Ardeleanu, un țăran venit la Bacău dintr-un sat de pe lîngă Adjud. De cealaltă parte, samsarii spun că nu au nici o vină, că nu prea cumpără legume de la țăranii care vin în piață și că nu vînd decît legume produse prin sudoare frunții lor. „Noi nu cumpărăm legume de la țărani și nici nu îi obligăm să ne vîndă nouă. Singurele dăți cînd mai luăm legume sînt atunci cînd rămînem cu taraba goală și, ca să nu oprim activitatea pînă vine mașina cu marfă proaspătă, trebuie să o cumpărăm de la ei. Dar nu le dăm prețurile pe care le zic ei. Noi cumpărăm legumele cu maxim două sau trei mii de lei sub prețul pieții”, ne-a declarat Gigel Cărmăzan, unul dintre vînzătorii de pe marginea drumului.
Tot el ne-a spus că remorca pe care o are este închiriată din Buzău, nu pentru a păcăli cumpărătorul, ci pentru că a prins un „chilipir” acolo. L-am întrebat la ce a fost nevoie să meargă pînă la Buzău, cînd are grădină lîngă Bacău, dar ne-a întors spatele și a plecat. (Alexandru COVACI)
Lasă un răspuns