Cea mai reușită ediție a Festivalului Plăcintelor, manifestare organizată anual de filiala Bacău a Asociației Naționale de Turism Rural, Ecologic și Cultural (ANTREC), a avut loc, la sfărșitul săptămânii trecute, la Pensiunea Margareta, din satul ouitzean Hârja. Pe tăpșanul din fața pensiunii au amplasat corturi mai mulți producători agricoli, agenți de turism și societăți comerciale din județele Neamț, Covasna, Brașov, Vrancea, Gorj, Constanța, București, Suceava și Bihor. Festivalul s-a bucurat și de prezența unor personalități din lumea turismului și a turismului rural, initați la eveniment de amfitrionul acestuia, Beatrice grigoraș, președintele filialei Antrec Bacău. Au venit consultantul Traian Bădulescu, președintele de onoare al ANTREC, Marilena Stoian, președintele în exercițiu al acestei asociații, Mișu Chiruc, părintele Ioan Bitir, parohul al bisericii ortodoxe din Oituz și, desigur, primarul comunei, neobositul Ioan Osoloș.
Juriul festivalului a gustat la propriu din plăcintele pe care gospodinele le-au făcut în special după rețete tradiționale și originale, care au stat cu cinste alături de palinca bihoreană și de vinurile vrâncene. Evident, cele mai bune plăcinte au fost premiate. Meșterii populari au colorat standurile cu superbe păretare, ștergare și traiste țărănești, Ion Stanciu și Maria Lazăr, doi rapsozi și meșteri populari din Vrancea, au venit cu o parte dintre aceste țesături făcute în casă, la război, dar și cu minunate triște și cu un original cimpoi făcut din pielea unui ied. Atmosfera festivalului a fost încinsă, la propriu, de formații de cântăreți vocali și instrumentiși, dar și de echipe de dansatori din Oituz și Găiceana. Toată asistența a audiat, de asemenea, programul celebrului cor din Oituz, condus de ani buni de profesorul emerit Gheorghe Oprea, cor care a împlinit, de curând, 110 ani, și al Ansamblului de copii „Mocănașii mici”. Mulți dintre participanții la festival au îmbrăcat haine de sărbătoare populare și au etalat, astfel, portul popular tradițional din zonele pe care le-au reprezentat. Între toți au fost remarcate fetele și femeile din Poiana Sărată, care au un port tradițional aparte, format din fuste negre, ii și bundițe cu motive populare.
Din Vrancea a venit, și în acest an, la festival, producătorul de vin Vasile Boștiog, președintele ANTREC din Euroregiunea Sud-Est, dar care în acest an o băutură specială, pe care a denumit-o Rachiul Domnesc. Din Bihor a venit Cosmin Costea, director de vânzări la firma Bunica, din Oradea, cu un cuptor pe lemne construit după un patent original și în care pâinea a fost coaptă în fața asistenței, care a și mâncat-o imediat, voba ceea, ca pâinea caldă. În schimb, din Bucovina, cunoscutele gospodine care întrețin, tot anual, un festival al hribului, au adus borcane cu o nemaipomenită zacustă din ciuperci de pădure.
Într-un final, când bucătăresele Pensiunii Margareta au tras de pe foc oale pântecoase cu gulaș, borș de cucoș și sarmale, toată lumea a trecut prin sala de mese și a săvărșit ceea ce era de săvârșit, adică și bucatele, dar și palincuța și vinul care au curs la masă fără opreliște. Numai bune au devenit, astfel, condițiile ca cei mai agili dintre participanții la festival să încingă, pe tăpșan, hore și sârbe ca în anii frumoși când hora satului era un eveniment săptămânal peste care nu se putea trece. Totul sub ochii critici ai bătrânilor hâtri ai satului. „Festivalul plăcintelor – a opinat Marilena Stoian – nu este doar un festival gastronomic, ci unul al tradițiilor, iar prezența a tri generații de oameni îmbrăcați în costume populare susține aceată remarcă a mea.”
Am stat pe îndelete de vorbă cu oficialii și oaspeții invitați la festival, iar din ceea ce am aflat de la ei le vom împărtăși cititorilor în edițiile următoare ale ziarului nostru.
Petru DONE
Lasă un răspuns