Afectati sau nu de inundatii, satenii din comuna Saucesti practica zilele acestea sporturi extreme: bataia pe ajutoare. Barbati si femei, tineri si batrini, satenii pindesc cu ochi de vultur camioanele care trec prin sat. In cazul in care opreste o masina, aceasta este imediat inconjurata de oameni. Iar daca se aude ca au sosit ajutoare, lumea se buluceste pentru a apuca cit mai multe pachete.
Andreea IOVITA, Sorin CURAVALEA
Scoala din satul Siretu, comuna Saucesti, este unul dintre centrele în care se distribuie ajutoare pentru sinistraţii inundaţiilor. Înauntru, cîteva femei sorteaza hainele care ramasesera din ziua precedenta. Afara, cîtiva tineri din comuna stateau la o tigara, privind acordarea de ajutoare ca pe un prilej de socializare. Constantin Palade, 47 de ani, omul de serviciu al scolii, cu o expresie nemultumita, ne spune: „Nu le mai place la oameni, vor toate lucrurile numai în tipla, nu vedeti cum le arunca? Trebuia sa veniţi ieri sa vedeti ce îmbulzeala era!“. El ne spune ca hainele si alimentele aduse din Vîlcea au fost distribuite întii conform unor liste, întocmite pe criterii stabilite de consiliul local, iar ajutoarele au fost împartite sub ochii unui consilier. Dupa aceea, însa, bunurile ramase au fost luate de oamenii care s-au strins la poarta scolii. Unele haine au fost refuzate, lucru care l-a nemultumit rau pe nea’ Costica.
Inundatiile i-au sensibilizat pe ardeleni
Pensionarii din Ardeal au donat din putinul lor haine si mobila pentru sinistrati. Din pacate, nu au fost informati si s-a mers pe principiul „primul venit, primul servit”. „Am aflat de la Prefectura unde sa venim, dar nu ni s-a spus exact. Am intors de citeva ori TIR-ul si pina la urma am oprit aici. Trebuiau sa ne dea o lista cu persoanele cele mai grav afectate. Asa, noi de unde sa stim…”, ne-au declarat reprezentantii Asociatiei Forumului Solidaritatii Sociale a Pensionarilor Sibiu. Nici sinistratii nu sint multumiti. „Ala care ia canapeaua are doua vile, un apartament in oras si nici un copil”, a spus o femeie nemultumita. „Eu am trei copii, stam cinci oameni in doua camere, daca va puteti inchipui. Dar nu iau ajutoare. Le las lor, sa se sature” s-a plins aceeasi femeie.
In asteptarea apei
În restul satului, oamenii stau în prejma portilor asteptînd cu înfrigurare cisternele cu apa potabila, esentiala pentru gospodarie. În gradinile oamenilor privelistea este dezolanta. Toate culturile de legume sint compromise, doar la cereale, în special la porumb, se mai trage nadejde. Marita Preda, 61 de ani, sta la poarta asteptind cisterna cu apa menajera. Inundatia nu i-a intrat în casa, dar i-a distrus culturile din gradina si din sera. “Am 350 de lei pensie, mai cultivam si noi ca sa mai salvam din pensie, dar acuma nu stim ce o sa mai facem!”, spune ea, deznadajduita
Imbulzeala la portbagaje
La magazinul din sat, un camion cu haine, mobila si obiecte de uz casnic strinse la initiativa viceprimarului din Predeal, Vasile Criste, si a Ligii Pensionarilor din judeţul Brasov este înconjurat de sinistrati. Dar, pîna la sosirea reprezentantilor primariei, camionul ramîne sigilat. Deodata, un murmur general precede mutarea tuturor sinistraţilor pe strada, unde apar doua masini cu haine din partea unor persoane fizice din Bacau. Încep îmbrînceli aprige pentru cele doua portbagaje cu treninguri. Strigatele se aud pîna departe. În cîteva minute hainele se epuizeaza, iar oamenii se imprastie, mulţi dintre ei revenind la camion.
Pagubele totale provocate de inundatii
Desi doar doua case sunt in pericol sa cada, au fost afectate 983 de gospodarii, dintre care in 340 apa a intrat si in case. In total, aproape 3000 de oameni au suferit in urma inundatiilor, conform declaratiilor viceprimarului din Saucesti, Irina Grigoras.
A dormit sub cerul liber
Unul dintre cele mai grave cazuri inregistrate la inundatiile de anul acesta este cel al lui Vasile Pichiu, un batrin din satul Siretu, caruia apa i-a distrus casa. Pina sa vina viitura, s-a refugiat acasa la fiica lui, in Bacau dar, dupa citeva zile, a fost alungat. Neavind alta alternativa, de vineri s-a intors in sat si „uite aici, linga casa am dormit. Mi-am pus ceva pe jos si m-am culcat”, ne-a spus batrânul in virsta de 73 de ani. Desi autoritatile l-au ajutat cu mincare si o locuinta modulara, i s-a furat casetofonul, iar nora lui i-ar fi luat ratia de apa si ulei. „Cind sa ma duc sa-mi iau ratia, mi-o spus ca a luat-o nor-mea, dar ea n-a mai vrut sa mi-o dea”, a mai zis el.
A sperat ca fiul lui il va ajuta, dar acesta l-a refuzat categoric: „Tata, ia stai tu la casa ta”, a primit raspuns batrinul. „Cind am vazut asa, am zis ca mai bine stau eu cuminte aicea. S-o darima casa, nu s-o darima, ca mi-o construiesc astia (autoritatile-n.r.), nu stiu, dar macar nu deranjez pe nimeni”, a incheiat Vasile Pichiu, suparat.
provincialul a zis
Prin Bacau e o vorba..la Saucesti si gainile sant curve.Eu as completa putin…sat de betivani si ignoranti.fara demnitate…fara onoare..Toti care aveau bordee acum vor vile..toti isi aduc aminte ca le-a luat apa poiata..si vor ajutoare.Ziceti ca nu avea dreptate Basescu.?..ajutoarele sociale sant facute pentru plata la privatizat pe bautura..ca e grav daca nu-ti mai da pe datorie..Acest aspect din pacate e specific romanilor..sa vie statul sa le mature si prin curte daca se poate..sa le faca diguri cu armata..iar ei sa priveasca.O sa ma injutati..dar e corect sa nu se mai dea materiale de constructie..acolo unde lumea pute de trantorii..care stau si asteapta…A-ti vazut ce-a zis batrana…daca nu venea apa ..lumea murea de foame.!!!!!
laura a zis
Nimeni nu merita sa doarma sub cerul liber,nici macar un caine…………chiar nu va este rusine de ura care o aveti fata de aceste persoane batute de soarta?????
Sigur printre ei vor fi cativa „destepti” care o sa profite de situatia persoanelor nevoiase,acolo ar trebui sa intervina organele competente pentru a fi trasi la raspundere speculantii.
vasile a zis
Cei care merita respect sunt jandarmii pentru ca au fost singurii care au muncit. Locuitorii Saucestiului erau prin baruri si se consolau in fata paharelor, in timp ce jandarmii munceau la salvarea proprietatilor lor. Niste netrebnici care nu merita respect. Din 2 in 2 ani are loc concursul ajutoarelor. In loc sa puna mana sa munceasca asteapta pomana. Rusine !
turturica a zis
Provincialule, sunt de acord cu tine cu cateva amendamente. Oricat de betivi sau lenesi, statul ar trebui sa le dea macar materiale, pentru ca daca acelasi stat isi facea treaba bine, nu ar mai fi fost nici o problema.
maria a zis
Provincialule, stii cum e sa muncesti de trei luni o gradina din care speri sa-ti iei alimentele si sa vina apa sa distruga tot? Sa stai sa-ti pazesti putinul ca sa nu ia apa tot? Sa tremure sufletul in tine ca intra apa in casa si distruge iar tot ce ai. Si acuma nu mai ai de unde lua mobila. Ca acum doi ani ai mai gasit, dar acum de unde? Sa strangi tot ce ai sa urci in pod, ca sa nu strice apa. Stii cum miroase acum , dupa atatea zile? Cum crezi ca traiesc copiii in mirosul ala? Ca trece greu a naibii.
Oamenii erau multumiti cu casele lor de chirpici, cu lucrurile lor, muncite de o viata. Asa cum erau ele vechi. E adevarat ca sunt si oameni puturosi, care nu asteapta decat ajutoare. Dar sunt si oameni necajiti. La chestia asta cu ajutoarele sunt vinovate autoritatile si preotul. Ca cei care vin cu ajutoare nuau de unde sa stie. Majoritatea camioanelor se opresc in centrul satului. Si iau ajutoare cei care sunt prin zona sau care urmaresc asta (ca sunt si de astia). Putine masini intra in sate, pe ulite, sa duca ajutoare. Ca sunt oameni care muncesc in gospodarie, curata urmele lasate de apa. Nu au timp sa se duca in centru sa ia un pachet cu haine rupte sau 1 litru de ulei.
Ideea e ca de pe margine e usor sa vorbesti. Cand ti se intampla si tie e mult mai greu. Nici nu-ti dai seama.
fraierul din BACAU a zis
Daca a sosit scripetele din tarile calde rezolva el totul si digul si ajutoarele se pricepe la astfel
de afaceri politice cum a facut si in anii trecuti. Acesti oameni debusolati nu vor iesi la liman
pana cand
nu vor avea un primar serios ,gospodar.
Anonim a zis
Au gresit astia cu ajutoarele! Cum sa le imparti ajutoare la prosti fara sa fie prostul sef? ati ghicit, de Scripete e vorba…aaaa, aaa, si s-a trezolvat problema!
... a zis
Ce aveti ma cu Scripete? La cati prostanaci sunt in functii importante, el de ce nu poate?
mircea a zis
Sunt de acord cu ideea ca in Saucesti sunt oameni ignoranti si carora nu prea le place munca, insa nu se poate sa-i judecam pentru asta.Daca le place curvasareala si mizeria,n-au decat,nu e treaba nimanui.
Statul e dator sa protejeze zona de inundatii prin construirea digurilor si cu asta basta. Indiferent de caracterul oamenilor care locuiesc in zona pt ca in mod normal astfel de proiecte trebuie facute dupa criterii de securitate si nu al simpatiei localnicilor.