• contravaloarea depășirilor la convorbirile telefonice efectuate la sfîrșitul anului trecut în Spitalul Județean vor fi plătite acum de șefii de secții
Ordonanța emisă vara trecută prin care unitățile bugetare sînt obligate să-și reducă o parte dintre cheltuielile administrative, printre care și cele la convorbirile telefonice, își arată colții în Spitalul Județean abia acum. Potrivit unei hotărîri a Consiliului de Administrație a Spitalului Județean, care a constatat că în ultimele patru luni ale anului 2001, în secții s-a înregistrat o depășire de peste 150 de milioane de lei la facturile telefonice, șefii de secții vor fi nevoiți să plătească depășirile înregistrate. Și asta, deoarece instituția trebuie să respecte ordonanța emisă în luna august a anului trecut, altfel, la un posibil control financiar, administrația fiind pasibilă de amenzi ce pot atinge suma de 100 de milioane de lei. Ieri, în ședința raportului de gardă, șefii de secții din Spitalul Județean au aflat de la directorul instituției care sînt sumele pe care trebuie să le plătească în contul convorbirilor din ultimele patru luni ale anului trecut. În topul depășirilor la convorbirile telefonice s-a instalat chiar secția directorului, dr. Leonard Roșu, care pe lîngă cele 2,7 milioane de lei de pe Hemodializă, mai are de plătit cîteva milioane bune și pentru depășirile cu telefonul din biroul administrativ. În topul secțiilor urmează cea de Chirurgie Plastică, care trebuie să plătească două milioane de lei la factura Romtelecom, restul șefilor de secții avînd de scos din buzunar sume care variază între 1 și 1,9 milioane de lei. Cum ordonanța nu mai poate fi discutată, ci doar aplicată, șefii de secții nu au vociferat, deși suma totală pe care spitalul o are de recuperat de la ei se ridică la peste 150 de milioane de lei. Nici policlinicile nu au scăpat de plata unor depășiri considerabile la telefoane. Policlinica de adulți trebuie să recupereze de la cadrele medicale 33 de milioane de lei pentru convorbirile din ultimele luni ale anului 2001, iar cea de copii 17 milioane de lei. „Șefii de secții au de ales. Ori se prezintă la casierie cu banii în următoarele 30 de zile, ori aleg varianta ca sumele să le fie reținute pe statul de plată. Reducerile la facturile telefonice sînt impuse de o ordonanță încă de anul trecut și trebuie aplicată ca atare. Și eu și directorul adjunct am renunțat la telefoanele mobile ale instituției tocmai pentru a mai face economii”, a declarat dr. Leonard Roșu, directorul Spitalului Județean. Oprirea sumelor înregistrate ca depășiri la convorbirile telefonice vor declanșa însă o întreagă babilonie în secții, pentru că medicii șefi vor fi nevoiți ori să îi pună pe toți salariații să plătească egal, ori să facă poliție printre cei cunoscuți drept mari amatori de discuții telefonice.
Restricții la telefoane și în Spitalul din Onești
Spitalul Municipal din Onești a depășit limita impusă la convorbirile telefonice și va avea de plătit către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate penalizări în valoare de 13 milioane de lei. Acesta este rezultatul unor verificări întreprinse de o comisie de audit a CJASS la unitatea oneșteană. Consiliul de Administrație al spitalului a luat decizia ca, de la data de 1 august, nici o convorbire telefonică să nu mai poată fi efectuată fără acordul directorului și al contabilului șef. În ceea ce privește suma pe care o are de plătit spitalul, aceasta va fi achitată din sponsorizări, după cum ne-a declarat doctorul Mihail Noica, purtător de cuvînt al unității. „Deocamdată nu s-a confirmat nici o sursă sigură de finanțare, însă conducerea dorește să evite situația în care salariații să fie puși la plată, așa cum s-a mai întîmplat”, spune doctorul Noica. Cei care vor dori totuși să vorbească la telefon în timpul serviciului, de la spital, vor trebui să suporte contravaloarea convorbirilor efectuate. (Cezara DUȚĂ, Romeo SĂLBATECU)
Lasă un răspuns