• pentru că termenul de înscriere expiră pe data de 1 mai, școlile din oraș au început campania de promovare • ca să aducă la școală copiii, învățătorii au plecat în cartiere să facă recensămîntul viitorilor școlari • fuga după elevi a apărut după ce populația școlară a scăzut drastic, iar cadrele didactice de la școlile de la oraș riscă să rămînă fără posturi
Decalarea termenului de înscriere în clasa întîi a copiilor a pus pe jar cadrele didactice și conducerile școlilor de la orașe. Dacă pînă anul trecut Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului (MECT) permitea părinților să-și înscrie copiii pînă în luna august, din acest an, MECT a decis ca termenul limită de înscriere să fie 1 mai. Cum decizia nu a venit decît în urmă cu aproximativ trei săptămîni, reprezentanții școlilor au intrat în priză, pentru a înscrie în termenul stabilit numărul de copii de care au nevoie ca să constituie clasele propuse în planul de școlarizare. Lupta pentru a racola elevii a devenit cu atît mai acerbă, cu cît populația școlară este în scădere drastică, din cauza scăderii natalității, plecării în străinătate a copiilor, alături de părinți, dar și pentru că familiile nevoiașe de la oraș, care nu mai fac față cheltuielilor, se mută la țară. În aceste condiții, ca să-și atragă elevii, cele mai multe școlile din oraș fac eforturi serioase să-i convingă pe părinții să-și înscrie copiii. „După ce am aflat de termenul limită de înscriere am dat anunțuri în presa locală, am afișat la scările blocurilor din cartier termenul limită de înscriere și am afișat și la avizierul școlii demersurile pe care trebuie să le facă părinții ca să-și înscrie copiii la școală. Rezultatele nu au întîrziat să apară, pentru că în prezent avem peste 40 de înscrieri, pentru cele 120 de locuri”, ne-a declarat Margareta Agapi, directorul Școlii 2 din Onești. Și în celelalte orașe din județ reprezentanții școlilor generale au demarat campania de racolare a elevilor care vor fi înscriși de părinți în prima clasă a ciclului primar. „Noi abia în urmă cu o săptămînă am început să-i anunțăm pe părinți că termenul limită de înscrere expiră pe data de 1 mai. Am dat formulare de înscriere la grădinițele din zonă, iar învățătorii de la clase au mers în teren ca să facă recensămîntul elevilor. Cred că pînă la 1 mai vom reuși să completăm fără probleme toate cele 50 de locuri la clase pe care le avem”, ne-a declarat Maria Ziveriță, directorul Școlii 2 din Tîrgu Ocna.
Cele mai mari probleme în ce privește înscrierea elevilor pînă la data de 1 mai le au cadrele didactice și directorii școlilor din municipiul Bacău. Pentru că înscrierea la școală a elevilor în funcție de domiciliul elevilor nu mai este o condiție obligatorie, părinții au posibilitatea să-și aleagă școala pe care vor să o urmeze odraslele lor. Cum oferta este mai mare decît cererea, școlile duc acum o adevărată campanie pentru a-i convinge pe părinți să aleagă școala pe care o reprezintă. „Noi am făcut recensămîntul elevilor de la blocurile arondate școlii noastre și am avea 70 de elevi la fiecare din cele două clase. Învățătorii se duc pe teren, discută cu părinții, o parte completează cererile, alții sînt încă nehotărîți. Pînă acum, avem aproximativ 20 de cereri de înscriere pentru cele 50 de locuri”, ne-a declarat Mitică Pricopie, directorul Școlii „Gerogeta Mircea Cancicov” din Bacău.
Inclusiv școlile renumite din Bacău au probleme în ce privește înscrierea copiilor la prima clasă a ciclului primar. La Școala „Alexandru Ioan Cuza” din Bacău campania de informare a părinților a început încă din urmă cu o lună, însă înscrierile sînt departe de a fi fost finalizate. „Cei mai mulți părinți sînt încă nehotărîți în ce privește înscrierea copiilor la școală. Unii nu știu dacă să-i dea de șase sau de șapte ani, alții nu sînt deciși pentru că nu au un loc de muncă stabil și vor să aleagă o școală care să le fie mai accesibilă, alții mai pleacă din oraș. Am dat anunțuri în ziare și la radio, iar numărul înscrierilor nu este prea grozav. Practic, avem 35 de cereri de înscriere pentru cele 100 de locuri”, ne-a declarat Doinița Sîrbu, directorul Școlii Cuza din Bacău. Și la Școala 10 Bacău numărul cererilor de înscrere este destul de mic. Conducerea celei mai căutate școli generale din oraș este însă convinsă că nu va fi nici o problemă în ce privește completarea celor trei clase propuse pentru a fi înființate. „Pînă acum avem 42 de cereri de înscriere, însă sînt convinsă că nu vom avea nici o problemă cu realizarea claselor. Mai tot timpul am avut mai multe solicitări decît numărul de locuri propus în planul de școlarizare”, a precizat Nicoleta Neagu, directorul Școlii 10 din Bacău.
Singurii care nu își fac probleme în ce privește înscrierea copiilor la școală sînt directorii școlilor din mediul rural. Nu pentru că termenul limită de înscriere ar fi altul decît data de 1 mai, ci pentru că aici copiii pot fi înscriși la școală aproape din oficiu. Mai mult decît atît, părinții vor veni oricum să-i înscrie, pentru că nu au altă variantă. „La noi problema înscrerii se rezolvă în trei zile. Învățătorii și educatorii completează fișele, iar părinții își dau acordul. La noi e mult mai simplu decît la oraș, pentru că părinții tot aici trebuie să-i aducă pe copii, nu au unde-i duce în altă parte”, ne-a declarat Costel Ciobanu, directorul școlii din comuna Colonești.
Pînă la atingerea termenului limită de înscriere a copiilor în clasa întîi a mai rămas mai puțin de o lună și jumătate. Directorii școlilor sînt optimiști în ce privește înscrierea bobocilor la școală, chiar dacă spun că e foarte greu ca înscrierea să se finalizeze la data de 1 mai, conform legii. Deși MECT a luat decizia ca înscrierea la clasa întîi să fie finalizată pînă la data de 1 mai, pentru ca ocuparea posturilor vacante să se facă cu personal calificat, șansele ca acest lucru să devină realitate sînt foarte mici. (Csotinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns