• cele aproape 130 de școli din județ vor putea cumpăra cărți în valoare de peste 150.000 de dolari
Aproape 130 de școli cu clasele V- VIII din comunele județului Bacău vor avea, pînă la sfîrșitul anului, un fond de carte la dispoziția elevilor și profesorilor. Investiția este posibilă ca urmare a derulării Proiectului de Invățămînt Rural (PIR), care are în vedere îmbunătățirea condițiilor din școli și a calității activității didactice. Dotarea școlilor cu volume de carte este prima dintre componentele proiectului de care vor beneficia elevii de la școlile de la țară. Banii alocați pentru fiecare din cele aproximativ 130 de școli cu clasele V-VIII din județ se ridică la 151.000 de dolari, dar suma variază în funcție de numărul de elevi din fiecare școală. Spre exemplu, o școală care are 100 de elevi va primi aproximativ 700 de dolari ca să cumpere cărți. Cum media prețului pentru un volum este de 2,5 dolari, unitățile de învățămînt cu 100 de elevi vor putea cumpăra aproximativ 250 de lucrări. „La Casa Corpului Didactic a fost deschisă o expoziție, iar fiecare director de școală din mediul rural va trebui să vină să vadă volumele și să aleagă, în limita sumei care le revine, lucrările pe care le doresc. Oferta este foarte diversă, este realizată pe discipline și include cărți de beletristică, dicționare, atlase sau alte volume strict necesare profesorilor și elevilor în desfășurarea activității didactice”, a spus Amalia Diaconu, coordonatorul PIR Bacău.
Inițiativa dotării bibliotecilor din școli cu noi volume este considerată de reprezentanții învățămîntului băcăuan drept o salvare a școlilor de la țară, care de ani buni nu au mai primit nici un titlu nou. „Este bine că acest prim pas începe cu lumina cărții. Sperăm ca acest proiect să-i trezească la viață pe profesorii de la școlile din județ”, spune Ghiorghi Iorga, inspectorul Școlar Județean Bacău. „Biblioteca trebuie să devină oaza de lumină a unei școli, iar acest proiect reprezintă o salvare pentru școlile care după ce au trecut la consiliile locale abia dacă au mai primit o carte sau două”, a completat inspectorul de română Eugen Budău. Inițiativa este cu atît mai apreciată cu cît e binecunoscut că la țară oamenii au cu totul alte preocupări decît să cumpere cărți.
Una dintre școlile care vor beneficia de noi cărți în bibiotecă este școala din Holt, care acum are în bibiotecă doar 300 de volume de carte. „Fondul de carte pe care îl avem în prezent este învechit, pentru că de 13 ani noi nu am mai primit nici un titlu nou. Toate cărțile sînt nefolosibile, iar unele lipsesc cu desăvîrșire. Elevii nu pot citi nici măcar volumele de carte ale marilor clasici români, iar de dicționare sau atlase nici nu poate fi vorba. Acum am primit 560 de dolari și sperăm să putem achiziționa cărți utile elevilor și profesorilor”, ne-a declarat Vasile Rotaru, directorul școlii generale din localitatea Holt, comuna Letea Veche.
Directorii școlilor din satele din județ trebuie să aleagă cărțile pînă la sfîrșitul acestei luni, iar cărțile vor ajunge în școli pînă la sfîrșitul anului. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns