„Anticorupție cu rabat zero”
Corupția generalizată și lipsa oricărei perspective de a scăpa de ea macină nervii românilor și ne secătuiește resursele, atîtea cîte ne-au mai rămas – sînt de părere cei mai mulți dintre băcăuani. Abordînd această chestiune și luînd o atitudine tranșantă față de ea, corespondentul nostru Ioan Cașcaval ne trimite un amplu rechizitoriu pe marginea acestui fenomen, cu rugămintea de a-l publica în speranța că cele relatate vor ajunge la urechile cui trebuie – Președinție, Guvern, PNA, alte instituții ale statului abilitate să facă ordine în țară. Publicăm, în continuare, în variantă prescurtată, scrisoarea deschisă a pensionarului băcăuan:
Corupția are multe fațete și de aceea lupta împotriva ei îmbracă forme dintre cele mai diverse. Fără a intra în prea multe detalii, aș vrea să spun că datorită profesiei pe care am avut-o, aceea de tehnician și maistru la fosta Direcție de Poștă și Telecomunicații Bacău, am avut prilejul de a cunoaște foarte multă lume care a fost nedreptățită în vechiul regim comunist și care nici acum nu se poate bucura de actele reparatorii atît de necesare, dacă avem pretenția să susținem că trăim într-o societate cu adevărat democratică. Este vorba, în primul rînd, despre abuzurile săvîrșite de reprezentanții acelor primării care le refuză oamenilor, în disprețul legilor, dreptul de a reintra în posesia unor suprafețe de terenuri pe care ei, sau înaintașii lor, le-au deținut cu titluri legale de proprietate. Astfel de abuzuri se petrec chiar și în municipiul Bacău și nu sînt deloc puține. Iată de ce consider că toți cei care au fost aleși în scrutinul de la „locale” desfășurat în această lună trebuie să-și dea mîna, indiferent de culoarea politică pe care o au, pentru a soluționa fiecare dintre aceste cazuri, scutindu-i pe oameni de stresul incertitudinii, de pierderile de timp, de cheltuielile pe care le fac cu judecățile spre a nu ajunge la nici un rezultat. De asemenea, aș propune ca la nivelul județului și al municipiilor să se constituie cîte un Consiliu de Onoare care să ia în dezbatere problemele oamenilor, indiferent de sectorul în care acestea apar, astfel încît să se asigure condiții normale de viață și de protejare a sănătății, dar și eradicarea sărăciei și a corupției. Fondurile comunității să se cheltuiască numai în interesul obștesc, bugetul local să nu fie un mijloc de îmbogățire pentru unii, așa cum s-a întîmplat pînă acum, pentru ca apoi să se spună că s-au terminat banii destinați sănătății, învățămîntului ori protecției sociale. Să terminăm odată pentru întotdeauna cu abuzurile și minciunile, care nu fac decît rău oamenilor simpli și nevoiași. De asemenea, cei care au trădat interesele românilor, înainte sau după 1989, să suporte rigorile legii; să nu mai facem din trădători – eroi, prin reabilitare, fiindcă răul nu are culoare și nu se poate transforma în bine. Totodată, sînt mult prea mulți cei care își arogă merite de revoluționari în evenimentele din decembrie ’89 cu scopul vădit de a-și atrage foloase nemeritate. Eu consider că nu este normal să obții avantaje de nici un fel de pe urma unor situații conjuncturale, chiar dacă ai avea oarece merite, ceea ce nu e cazul la majoritatea dintre ei. Asta nu se mai cheamă patriotism, ci revoluție de tarabă. Trebuie, de asemenea, procedat în spiritul dreptății și în ceea ce privește retrocedarea unor imobile, proces care se tărăgănează la nesfîrșit și nu este, nici el, scutit de interpretări și condiționări ce nu au nimic comun cu adevărul.
Țin să mulțumesc Ziarului de Bacău pentru receptivitatea manifestată față de publicarea scrisorilor mele și să-i asigur pe redactorii săi de faptul că voi lua atitudine și cu alte ocazii față de situațiile și împrejurările ce contravin legii, moralei și tuturor acelor norme specifice unei societăți cu adevărat democratice. (Ioan CAȘCAVAL, pensionar – BACĂU)
Lasă un răspuns