* Previziuni pe termen scurt *…iar la anu’ o să fie și mai bine!…
O administrație a plecat, alta a venit, dar problemele nu se dau duse! La ultima conferință de presă organizată de fostul primar al Bacăului, Dumitru Sechelariu, după aflarea rezultatelor, implicit a înfrîngerii din cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor din iunie a.c., acesta a ținut să le comunice băcăuanilor că nu se consideră înfrînt și că lasă un oraș curat, civilizat, pregătit să pășească în Uniunea Europeană. Acesta a ținut să facă, totodată, și o profeție: cît de curînd orașul nu se va mai menține la nivelul atins și destul de repede își vor face apariția gropile, becurile din rețeaua publică de iluminat nu vor mai arde, iar gunoaiele menajere nu se vor mai ridica cu aceeași promptitudine.
Intrucît constatările și opiniile subsemnatului față de cele afirmate de fostul primar, cît și previziunile lansate de acesta sînt parțial sau total diferite, voi încerca să prezint cîteva realități la sfîrșitul celor două mandate ale domnului Sechelariu referitoare la gropile care vor apare destul de repede pe străzile orașului nostru. Previziunile respective își au la origine argumente foarte bine cunoscute pentru că – nu-i așa – știa el ce știa că lasă în urmă! Nu e neapărat o acuză, ci doar o constatare confirmată de realitate.
Este adevărat că după 1990 au fost modernizate o serie de străzi, asta și prin grija administrațiilor care s-au succedat la conducerea Primăriei, schimbînd substanțial și în bine imaginile cu care ne obișnuisem încă de prin anii ’60.
Dar, ne-am obișnuit, nici un lucru bun nu ține o veșnicie. Uneori ține chiar foarte puțin. Parcurgeți orașul încotro doriți și veți constata că am dreptate. Aspectul selenar se reinstalează nestingherit; gropile, fisurile, exfolierea cu grad mare de degradare sînt prezente pe mari porțiuni din arterele de circulație aflate în discuție. O situație cu totul aparte se prezintă la acele străzi la care s-a folosit betonul pentru refacerea trotuarelor, a carosabilului, bordurilor, prefabricatelor de la gurile de vizitare a instalațiilor subterane, dalele ornamentale pentru trotuare și parcări etc. Adevărata dimensiune a stării tehnice a lucrărilor executate la străzile modernizate, între care Războieni, Vasile Alecsandri, Bacovia, Ioniță Sandu Sturdza, Ion Luca, Trotuș, Nicolae Titulescu, 9 Mai, Piața Centrală, Mihai Viteazu, Oituz ș.a. se poate stabili de specialiștii în domeniu după ce vor verifica pas cu pas aceste lucrări.
Atît imaginea, cît și condițiile de circulație pentru autovehicule și pietoni au început să se transforme într-o obsesie identică cu disconfortul. Concluzia nu poate fi decît una singură: banii s-au cheltuit, dar problemele au rămas. Este un alt aspect cu profunde implicații pentru bugetul Primăriei, dar și asupra contribuabililor, care din veniturile modeste pe care le realizează sînt nevoiți să suporte și costurile lucrărilor prost făcute, dar și refacerea acestora.
Lista cauzelor care au generat starea deplorabilă a acestora se află la dimensiuni greu de imaginat pentru locuitorul de rînd al urbei. O radiografie a stării tehnice a străzilor modernizate în ultimii ani este absolut necesară pentru stabilirea în mod concret a cauzelor care le-au generat. Intre acestea: superficialitate și dezinteres din partea celor care sînt abilitatți să urmărească modul cum sînt cheltuiți banii publici și se respectă interesele celor de la care s-au adunat acești bani; lipsa de profesionalism a celor implicați în proiectarea, executarea, recepționarea și exploatarea lucrărilor respective; practicile dubioase și păgubitoare pentru bugetul local generator de impozite și taxe greu de suportat.
Iată de ce cred că dacă domnul Sechelariu se mai gîndește, în prezent, să reprezinte interesele băcăuanilor prin intermediul altor instituții publice, ar trebui să înțeleagă că așa-zisă „politică a țepelor” (sau a „tunurilor”) ar cam fi trebuit să apună.
Intr-o altă ordine de idei: legal și moral este ca organele în drept, inclusiv actuala administrație a Primăriei Bacău, să stabilească responsabilitățile celor care au patronat executarea respectivelor lucrări de reabilitare, modernizare și construcție, spre a-i pune la plată. Ca membru al acestei comunități nu-mi poate fi indiferent modul cum se cheltuie banii noștri. Măcar de-acum încolo să nu mai avem parte de asemenea proceduri. (econ. Pavel Darie, pensionar – Bacău)
Lasă un răspuns