• facturile la întreținere vor fi și mai mari ca urmare a creșterii prețurilor la gaze
Chiar dacă prețul gazelor naturale abia a fost majorat, băcăuanii vor resimți imediat efectul scumpirii. Primii asupra cărora majorarea tarifelor gazelor naturale va avea repercusiuni sînt locatarii care nu au centrale proprii și plătesc gazul natural în sistem paușal. Spre deosebire de anii precedenți, chiar dacă metrul cub de gaz nu este foarte scump, facturile la această unilitate sînt mult mai mari, din cauza consumului sporit. „O parte dintre locatari și-au montat apometre, ca să economisească apa rece și caldă. Pentru că nu au bani, unii pensionari preferă să încălzească apa la aragaz, ca să se spele. Este mai rentabil decît să folosească apa caldă de la robinet, pentru că gazul se plătește la comun”, ne-a declarat administratorul unei asociații de locatari din zona Iosif Cocea. Dacă în vara precedentă, spre exemplu, băcăuanii plăteau pentru gazul consumat la aragaz 15.000 – 20.000 de lei de persoană pe lună, în această vară, la unele asociații gazul a ajuns să coste și 50.000 de lei pe lună, de persoană. Recenta majorare a tarifelor ar putea duce factura individuală la gaz la 60.000 de lei, acolo unde gazul se consumă și pentru încălzirea apei, nu numai pentru prepararea hranei.
Un alt aspect venit ca urmare a majorării tarifelor pe care pe care îl vor resimți băcăuani racordați la sistemul paușal este creșterea tarifelor la căldură și apă caldă. Termloc a primit luni aprobarea Consiliului local Bacău de a majora tarifele la agent termic, ceea ce înseamnă că atît căldura, cît și apa caldă vor fi mai scumpe. CET nu a solicitat deocamdată majorarea tarifelor la agentul termic produs. Chiar dacă în prezent consumul de agent termic al populației este facturat la prețul de 800.000 de lei, diferența pînă la prețul de producție fiind subvenționată de stat, specialiștii se așteaptă ca și costul gigacaloriei să crească pînă la intrarea în iarnă. Efectul va fi de-a dreptul dureros pentru locatarii care vor fi nevoiți să scoată și mai mulți bani din buzunar pentru a achita facturile la căldură și apă caldă.
Cît îi privește pe băcăuanii care au montate centrale termice, în cazul lor efectul scumpirii gazelor nu va fi foarte acut resimțit. Pentru că au aparate care înregistrează consumul individual de gaz, băcăuanii cu centrale termice își pot regla și consumul de gaz în funcție de buzunar. Față de 3.518 lei/mc, cît plătesc în prezent, aceștia vor trebui să achite pentru aceeași cantitate suma de 3.825. Practic, la fiecare 100 mc de gaz consumat, din luna iulie băcăuanii vor trebui să scoată din buzunar cu 30.000 de lei mai mult. Comparativ cu prețurile pe care ar fi trebuit să le achite furnizorilor publici de utilități, majorarea este nesemnificativă și nu înseamnă nici echivalentul unui metru cub de apă caldă.
Ultima majorare a tarifelor gazelor naturale a fost aplicată în luna martie, cînd costul a crescut de la 2.751.375 lei pentru o mie de metri cubi la 2.957.850 lei. Specialiștii avertizează că, pînă la sfîrșitul acestui an, costul gazelor va ajunge la 160 de dolari/1000 de metri cubi. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns