• parteneriatul cu firme străine ar putea fi o variantă
Primari din mai multe comune, reprezentanți ai Distrigaz Nord și ai firmelor de construcții au participat ieri la o întîlnire organizată de Prefectura și Consiliul Județean Bacău, în care s-a încercat identificarea unor soluții pentru ca aducțiunile cu gaze să fie realizate mai repede. În județ există în acest moment 28 de comune unde investițiile au demarat, în 14 localități se execută proiectele, specialiștii lucrează la schițele tehnico-economice pentru alte 14 comune, iar 20 de primari nu au făcut nici un demers pentru ca locuitorii să aibă gaze.
Acolo unde investițiile au demarat, lucrările decurg greu, în special din cauza lipsei de fonduri. Banii vin de la Consiliul Județean și consiliile locale, care nu au venituri pentru investiții. Cei mai fericiți par a fi locuitorii din Nicolae Bălcescu și Hemeiuși. În intervalul 1996 – 2002, la Hemeiuși, spre exemplu, s-au alocat 9,1 miliarde de lei pentru aducțiunile de gaze. Primarul Costantin Mihăilă este nemulțumit, însă, că acum trebuie să organizeze licitație pentru a stabili firma care va furniza gazul în comună. „Nu este normal să fie lictație, să vină cineva de la Constanța și să furnizeze gazul, în condițiile în care noi avem relații de bună colaborare cu Distrigaz Nord. Investiția ar trebui dată în exploatare prin încredințare directă”, a spus Constantin Mihăilă. Primărița din Traian, Viorica Marcu, a tenționat că în comună vor ajunge gaze peste 20 de ani, dacă resursele de la buget vor cvontinua să fie atît de mici. Și asta, în condițiile în care zona are potențial și ar exista posibilitatea ca oamenii să-și achite facturile de gaze.
Prefectul Cătălin Mardare și vicepreședintele Consiliului Județean Bacău, Ioan Chiriac, au propus încheierea unor parteneriate între consiliile locale și firme private, care să realizeze lucrările și care apoi să-și recupereze banii în timp, prin vînzarea producției de gaze. „Există posibilitatea inițierii unor discuții cu operatori privați, români sau străini, care să aibă potențialul de a investi în aceste lucrări de utilități publice și care, ulterior, prin concesionarea serviciilor, să-și recupereze banii”, a precizat prefectul Mardare. El spune că, în România, sînt societăți din Franța sau Germania interesate să investească în utilitățile publice și că parteneriatul cu administrațiile locale nu este obligatoriu, dar ar putea reprezenta o soluție.
Primarii din județ trebuie ca, pînă la începutul lunii septembrie, să facă o situație cît mai aproape de realitate privind numărul de consumatori interesați să se racordeze la gaze, cantitatea de gaz metan care s-ar putea consuma, alte detalii tehnice privind existența sau nu a conductelor de gaz din zonă. „Pentru a demara discuțiile cu operatorii privați este nevoie să avem o imagine cît mai reală asupra consumatorilor. Implicarea firmelor private este singura șansă pentru a grăbi lucrările la rețelele de gaze, altfel vom rămîne la ritmulde pînă acum: 10 – 20 de ani și chiar mai mult”, ne-a declarat Că tălin Mardare. (Nicoleta BICHESCU)
Lasă un răspuns