• aproape 70 de salariați de la Letea vor petrece sărbătorile de Paști cu formularele de șomaj în buzunar • liderii sindicatului Letea recunosc că vor mai fi dați afară în acest an și alți angajați • ei speră că disponibilizații vor primi pînă la 24 de salarii compensatorii
Nu mai puțin de 67 de salariați din cadrul societății Letea Bacău au primit în aceste zile preavize în vederea concedierii. Augustin Bejan, viceliderul Sindicatului „Letea”, ne-a declarat că cei 67 de salariați care au fost incluși pe lista disponibilizaților fac parte dintr-un întreg program de restructurare a unității. „Nu sînt singurele disponibilizări care se vor face în acest an. Deocamdată, mulți dintre cei 67 s-au înscris de bună voie pe liste. Restul au fost propuși de șefii de secții, datorită unor abateri constatate în activitatea din ultimele luni”, a precizat Augustin Bejan.
Angajații care au acceptat să se înscrie singuri pe listele de disponibilizări nu au făcut acest lucru la întîmplare. Ei au sperat că, odată scoși pe poarta fabricii în primul val, vor putea beneficia de de plăți compensatorii. „Anul trecut, la Letea au fost disponibilizate 550 de persoane, iar alte 200 au fost externalizate la patru societăți nou înființate. Cei care au fost concediați au plecat ca de la o casă a nimănui. Au trecut direct în șomaj. Acum, salariații au noroc de Ordonanța de Urgență nr. 8, privind stimularea procesului de restructurare, care le dă dreptul salariaților disponibilizați la plata unor salarii compensatorii. Este posibil ca măsurile luate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) în urma protestelor de la Brașov să se răsfrîngă și asupra societăților băcăuane, iar disponibilizații să primească pînă la 24 de salarii compensatorii”, a apreciat Augustin Bejan.
Fabrica de hîrtie Letea a trimis deja la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Bacău lista cu persoanele care vor fi date afară, ele urmînd să fie prinse în serviciile de preconcediere. „În lista pe care am primit-o nu este însă specificată data disponibilizării. Așteptăm ca unitatea să ne transmită și acest lucru pentru a putea ști cînd vom demara aceste servicii”, ne-a declarat Octavian Țicău, director executiv la AJOFM Bacău.
Este însă foarte probabil ca angajații de la Letea care pleacă de bună voie să nu primească salariile compensatorii promise. Sau, oricum, nu pe toate 24, cîte s-au promis. Într-o primă fază, în conformitate cu prevederile Ordonanței 8, viitorii șomeri vor încasa ca plată compensatorie două salarii egale cu salariul mediu net pe economie în ianurie 2003. Atunci, acesta era de 4.730.761 de lei. Astfel, fiecare muncitor rămas fără loc de muncă nu va primi în mînă mai mult de 9,4 milioane de lei. În a două etapă, disponibilizații vor beneficia de indemnizația de șomaj, acordată pe șase, nouă sau 12 luni, în funcție de vechimea în muncă. Acestor bani li se va adăuga și un venit lunar de completare. „Venitul lunar de completare este diferența dintre salariul individual mediu net din ultimele trei luni de activitate și nivelul indemnizației de șomaj. Acesta nu trebuie să depășească însă salariul mediu pe economie. Toți acești bani vor fi acordați de AJOFM Bacău”, a precizat directorul Țicău. Venitul de completare se acordă pe o perioadă de 13 luni salariaților care au avut o vechime în muncă pînă la 15 ani, 15 luni pentru cei cu o vechime între 15 și 20 de ani, și 17 luni angajaților care au lucrat peste 25 de ani. În prezent, la singura fabrică producătoare de hîrtie de ziar din țară mai lucrează 834 de salariați. (E.S.,C.T.)
Lasă un răspuns